Американски лекари развенчаха най-често срещаните митове и заблуди относно сутрешната закуска, пише Eat This, Not That!
На първо място те призовават да не пропускате първото хранене. „Закуската стартира метаболизма в нашето тяло“, казва д-р Мадхан Кумар, гастроентеролог и хирург. Той обяснява, че липсата на закуска води до по-бавен метаболизъм и преяждане през деня и в резултат на това наддаване на тегло.
Д-р Уилям У. Ли отбеляза, че ако трябва да помоли пациентите да се откажат само от един лош навик, той ще ги призове да спрат да се хранят с преработени меса за закуска. Като вредни той посочва пържени и пушени , полуфабрикати и бекон. Вместо това той препоръчва съветва да избирате плодове, кисело мляко и яйца от домашни кокошки.
Хранителният психиатър Ума Найду подчертава, че ако човек не закусва, е по-вероятно да избере бързо хранене или сандвич за обяд, а не нещо по-здравословно. Тя също така добавя, че не трябва да хапват десерти за закуска, като понички, канелени рулца и сладки зърнени храни. Редовната консумация на големи количества въглехидрати и захари на гладно може да доведе до развитие на диабет тип 2 и да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Този хранителен навик може също да предизвика появата на депресия или тревожно разстройство, предупреждама Ума Найду.
По-рано диетолозите от САЩ разсеяха седем мита за здравословното хранене и призоваха хората да не се страхуват да се отказват от диетите в полза на балансираното хранене. Те съветват да не се прави разлика между добри и лоши храни и да се яде толкова пъти на ден, колкото е необходимо.