последни новини Ново
>

Атанас Атанасов: Обсъжда се подписването на коалиционно споразумение

Атанас Атанасов: Обсъжда се подписването на коалиционно споразумение

Съпредседателят на ДБ заяви, че при ротацията на премиерите ще бъде сменен и председателят на парламента

Трябва да направим съвместна оценка на цялото правителство и на министрите по отделно, за да може ротацията през март да се направи безболезнено и безпроблемно. Това заяви съпредседателят на „Демократична България” Атанас Атанасов в ефира на „Здравей, България”.

По думите му в тази оценка трябва да се включат фактическите участници в управлението – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, както и подкрепящите ги ДПС.

„Защо споменавам ДПС? Техните лидери гласуваха за правителството и подкрепят голяма част от политиките, които то провежда. Освен това след ротацията предстоят множество кадрови промени в регулаторни и други органи, които се избират от НС и има изискване за мнозинство от 2/3”, допълни Атанасов.

„Тази година има избори за Европейски парламент. Те са много важни на фона на геополитическата ситуация в целия свят”, заяви Атанасов.

Той отчете като приоритет за годината и приемането ни в еврозоната.

Съпредседателят на ПП-ДБ коментира, че в последния период на управление няма корупционни скандали. „Това беше една от целите ни, когато създадохме настоящото мнозинство, което да излъчи правителство”, заяви Атанасов.

Той каза още, че ръководството на МВР си върши работата и е постигнало успехи по темата за приемането ни в Шенген.

Атанасов допълни, че не се е отказал от намерението за реформа в службите за сигурност. „Там промяна е наложителна. Аз съм убеден, имам и индикации за това, че тази реформа ще започне. Разговарял съм с представители на ГЕРБ и ДПС - те са съгласни с това, което предлагаме”, уточни Атанасов.

По думите му се обсъжда въпросът за подписване на коалиционно споразумение, но решение за това не е взето. „Налага се мнението, че след като в първата част от фактическата коалиция видяхме как работи тя и какви проблеми възникват, е разумно да се състави и писмено споразумение. Налице е фактическа коалиция и това е видно”, заяви Атанасов. И потвърди, че ще има и ротация на председателския пост в Народното събрание.

Той допълни, че няма да се кандидатира за член на Конституционния съд и ще продължи да работи в парламента.

Съпредседателят на „Демократична България” критикува президента Румен Радев. „Той се държи като лидер на опозиционна политическа сила, която е загубила властта. Бих казал, че той е полупрезидент”, заяви Атанасов.