последни новини Ново
>

Как изглежда зимното меню според тибетските монаси - основни правила и препоръки

Как изглежда зимното меню според тибетските монаси - основни правила и препоръки
Зимата може да бъде приятно време на годината ─ особено ако се се спазва правилен режим на хранене. Опитният тибетски лекар Пхунцонг Вангмо, директор на Международното училище по тибетска медицина към Института "Шан Шунг", сподели пред радио „Спутник” основни правила на зимното меню. В тибетската медицина се казва, че през зимата цялата енергия отива под земята. На ниво растения това означава, че силата на билките е концентрирана в корените, докато навън всичко замръзва, а в природата преобладава сухотата. Нашето тяло, притежаващо естествени механизми за саморегулация, също реагира на застудяването и инструктира всички пори да се затворят, за да запазят вътрешната топлина. Хората правят същото с дома си: затварят всички прозорци в студа и поддържат топлината вътре, доколкото е възможно. В резултат на това вътрешната топлина на тялото се увеличава значително. И като следствие, силата на човека се увеличава, но в същото време често напълняваме през зимата: тибетците казват, че същността на тялото става по-тежка. Според принципите на тибетската медицина, сред основните причини за нашите заболявания са неправилното хранене и поведение. Разбира се  тибетците съвсем на място отчитат , че всеки човек е уникална система и въздействията са различни при всеки според различните обстоятелства: сезон, място на пребиваване, възраст, пол, и общо здравословно състояние. Затова и тибетските текстове съдържат подробни описания на различни обстоятелства и всякакви препоръки за диета и поведение при тези обстоятелства. Юношите - които са под 17 години и възрастните хора над 70 години имат по-хладен характер - тоест те нямат толкова топлина в тялото си, колкото хората на средна възраст (17-70 години). Поради тази причина те трябва да обръщат повече внимание на „топлото“ хранене и поведение. Например джинджифилът се препоръчва на деца и юноши като подправка. Възрастните хора трябва да обърнат внимание на индийското орехче - то ще подкрепи сърцето и ще насърчи добрия сън. А хората на средна възраст трябва да се възползват от лечебните свойства на кардамона, който ще поддържа бъбреците им и ще им гарантира добро здраве. Храни, които намаляват риска от инфаркт и инсулт. През зимата тялото трупа много топлина. Ето защо е необходимо да се яде питателна храна, но не твърде тежка. Количеството трябва да е по-голямо, отколкото например през лятото. Препоръчва се хубава вечеря, не твърде тежка, но достатъчна като количество. Защо вечерята е толкова важна, особено след като много западни диети, напротив, препоръчват да не се вечеря изобщо? По две причини. Първо, поради повишената топлина храносмилането е по-бързо. На второ място, самата нощ става по-дълга и ако не обърнете внимание на вечерята, стомахът ще остане празен през по-голямата част от нощта и ще загубите енергия. Вкусовете на зимата са сладко, кисело и солено. Горчивите и стипчиви вкусове е най-добре да се избягват. По-добре е да се изключат свинското и козето месо. По това време супите и бульоните са полезни, тъй като са топли и леки.