Само 26 процента от ябълките, които се предлагат на българския пазар, са произведени у нас. Останалите са вносни, сочат данните от доклад на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Докладът проследява произхода и цените на основни храни и показва, че през изминалата година на българския пазар преобладава предлагането на някои хранителни продукти от внос, като особено силно това е изразено при зеленчуците и плодовете.
Седемдесет и три процента от хляба (73%), 70% от месото и 69 на сто от млечните продукти, които се продават у нас, са произведени в България, отчита докладът. С това добрите новини свършват.
Според данните едва 36% от традиционните за страната ни домати са родно производство,останалите 64 на сто са от Турция, Гърция и Северна Македония.
Неособено добра е ситуацията и при краставиците, като съотношението между българските и вносните е 55 към 45 %.
На фона на оплакванията на картофопроизводителите, че произвеждат достатъчно, за да задоволят изцяло нуждите на родния пазар, но не могат да продадат продукцията си, данните за потреблението са впечатляващи – 55% от картофите, които консумираме целогодишно, са внесени от други страни.