последни новини Ново
>

Опитвали ли сте тези признати от ЮНЕСКО храни и напитки?

Опитвали ли сте тези признати от ЮНЕСКО храни и напитки?
Дегустацията на национална кухня и хранителни специалитети са един от най-приятните начини за опознаване на различни култури. Ето от някои храни и напитки, споменати в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, публикуван от "Евронюз". Специалитетите се фокусират върху практики, представителство, изразяване, знания и умения, считани за част от културното наследство на дадено място. Пица, направена от неаполитански „Pizzaiuolo“ Ако смятате, че пицата е скучна, не сте срещнали „Pizzaiulo“ или производител на пици от Неапол. Те спазват местната традиция за приготвяне на пица, включваща няколко етапа, например въртене на тестото и готвене в пещ на дърва. ЮНЕСКО признава работата на pizzaiuolo като изкуство. Тези традиции се предават в семейства и чрез курсове, организирани от Асоциацията на неаполитанските пицаиуоли. [caption id="attachment_5370" align="alignnone" width="300"] Снимка: Pixabuy[/caption] Турско кафе Културата на турското кафе е символ на гостоприемство и приятелство, незаменимaа при посрещане на гости или по време на важни празнични поводи. Печените зърна се смилат на прах. След това те се смесват със студена вода и захар (ако гостът харесва сладкото) в специална тенджера за кафе от мед, наречена джезве. Кафето се приготвя на котлон (или понякога горещ пясък), докато не започне да кипи - това създава гъстата пяна, с която турското кафе е толкова известно. [caption id="attachment_5371" align="alignnone" width="300"] Снимка: Freepik[/caption] Белгийска бирена култура В Белгия има хиляди видове бира и стотици пивоварни. Kултурното значение на местното производство на бира е официално признато от ЮНЕСКО от 2016 г. [caption id="attachment_5372" align="alignnone" width="300"] Снимка: Pixabuy[/caption] Лаваш Лаваш е традиционен тънък хляб от Армения, направен от пшенично брашно и вода. Приготвянето му изисква много усилия и умения. Обикновено се сервира със сирене, зеленчуци и месо. ЮНЕСКО вижда приготвянето, значението и външния вид на този традиционен хляб като културен израз в Армения. [caption id="attachment_5373" align="alignnone" width="300"] Снимка: Freepik[/caption] Вино от грузински Qvevri Този тип винопроизводство е силно разпространен в Грузия от много векове. Qvevri е керамичен съд, използван за приготвяне, съхранение и отлежаване на вино. Тайните на тази традиция се предават чрез семейства и общности, тъй като виното играе много важна роля в грузинските празнични традиции. [caption id="attachment_5374" align="alignnone" width="300"] Снимка: Freepik[/caption] Корейски кимчи Кимчи, произведен чрез осоляване и ферментиране на зеленчуци, по-специално зеле, е един от основните продукти в корейската кухня. Правенето и споделянето - Kimjang - е официално признатата част от културното наследство на Южна Корея. В домовете тази гарнитура традиционно се приготвя в края на есента. Процесът на готвене може да укрепи връзките в семейството, а уменията и тайните на приготвянето му са споделяни в квартала. [caption id="attachment_5375" align="alignnone" width="300"] Снимка: Freepik[/caption] Френска гастрономия Френското изкуство на сериозно приемане на храната е известно по целия свят. Не е изненадващо, че значениетo на гастрономическата традиция на Франция е признато за важна нематериална част от културното наследство на страната. Обикновено запазено за специален повод или празник, гастрономическото ястие трябва да има определена структура, състояща се от аперитив, последван от най-малко 4-степенно меню. [caption id="attachment_5376" align="alignnone" width="300"] Снимка: Freepik[/caption] Средиземноморска кухня Средиземноморската диета, призната като част от културното наследство на Кипър, Хърватия, Испания, Гърция, Италия, Мароко и Португалия, се отнася до умения и традиции за всички етапи на приготвяне на храната, от събирането на реколтата до споделянето и консумацията. Тази местна хранителна култура се основава на пресни зеленчуци и плодове, зърнени храни, ядки, зехтин и разбира се, малко риба, месо и малко млечни продукти. Местните пазари в средиземноморските страни са нещо, което не бива да се пропуска, тъй като тяхната роля в опазването и укрепването на тези традиции не трябва да се подценява. [caption id="attachment_5377" align="alignnone" width="300"] Снимка: Freepik[/caption] Японски Уашоку Уашоку, традиционната японска кухня, е красиво сервирана многостепенна храна, чиито рецепти датират от векове, преди влиянието от съседните страни да започне да прониква в страната. Използват се природни ресурси и местна, сезонна храна. [caption id="attachment_5378" align="alignnone" width="300"] Снимка: Freepik[/caption] Мексиканска кухня Традиционната мексиканска храна е друга национална кулинарна практика, която е призната в списъка на културното наследство. Всичко е свързано със старите техники за готвене, както и отглеждането и споделянето на храна. Основните съставки са царевица, боб, чили, авокадо, домати, какао и ванилия. След като се съчетаят с вековни умения, има какво да откриете. [caption id="attachment_5379" align="alignnone" width="300"] Снимка: Pixabuy[/caption]