последни новини Ново
>

Проектът BARBARA - трансформиране на хранителни субпродукти в полезни суровини

Проектът BARBARA - трансформиране на хранителни субпродукти в полезни суровини
Всяка година Европейският съюз произвежда около 110 милиона тона хранителни отпадъци по отношение на животински и растителни вещества. Някои от тези отпадъци, например бадемовите черупки, вече се използват като биогориво, предаде "Евронюз". Но биха ли могли тези черупки да бъдат използвани и за производство на модерни иновации в строителната или автомобилната индустрия? Това е целта на подкрепения от ЕС проект BARBARA, фокусиращ се върху разработването на нови материали от тези отпадъчни продукти, които чрез 3D печат могат да бъдат използвани за широк спектър от различни приложения. Например, хранителните отпадъци и селскостопанските странични продукти могат да се използват за пречистване на пигменти или като аромати. След това те могат да бъдат включени в конструирана биопластика, получена от преработвателната индустрия за царевица. Тези нови материали се трансформират в прототипи с много различни приложения в различни сектори, като строителството и автомобилната индустрия. Земеделската кооперация Vega De Pliego с 550 души в Мурсия, Южна Испания, е вид съоръжение, което произвежда отпадъци, които могат да бъдат използвани в проекта BARBARA. Кооперацията преработва огромни количества пресни продукти; миналата година това включваше четири милиона килограма бадеми. Но както посочва Педро Ногера Рубио, управляващият директор на кооперацията, след като черупките на бадемите са напукани и изхвърлени, математиката е различна: „От тези четири милиона килограма едва 25% е самият бадем: плодовете, които можем да използваме, за да готвим и ядем, да произвеждаме нуга или да правим продукти за красота. Останалите 75% са бадемовата обвивка; в момента тя се използва повторно като биомаса за производство на енергия“. Университет в Аликанте В лаборатория към университета в Аликанте, която участва в проекта BARBARA, черупките от бадем заедно с други отпадъчни странични продукти от производството на броколи, лимон и нар се обработват за извличане на естествени материали, които имат голям потенциал за по-нататъшно използване в промишлени процеси. Тогава микровълните, химическите продукти и наноглините спомагат за увеличаване на потенциала на всяко вещество. Технологичен център Aitiip След това, естествените добавки се смесват с биопластика на базата на царевично нишесте в съоръжение като Aitiip Technology Center в Сарагоса. Механичните процеси, включващи високи температури, водно охлаждане и свързване и подсилване на материала, превръщат сместа в нишка, която след това може да бъде отпечатана 3D в автомобилни части.