14.6 C
София
четвъртък, октомври 6, 2022

Проф. Тодор Кантарджиев: 70% от населението трябва да се ваксинира

Препоръчваме Ви

Десислава Атанасова: Ние искаме разговори с всички партии, получили вота на българските граждани

От първата политическа сила у нас предлагат разговори с всички партии за постигането на консенсус по важните за страната теми - евроатлантическата ориентация на...

ЕК: Депутати, политици и журналисти разпространяват руска дезинформация в ЕС

В някои държави от ЕС виждаме, че депутати, политици, журналисти и кандидати за слава разпространяват руска пропаганда за войната в Украйна. Това заяви днес...

Сергей Станишев: Корнелия Нинова трябва да подаде оставка, ровим по дъното

„Корнелия Нинова трябва да подаде оставка, защото в противен случай ще продължим да ровим по дъното“, каза лидерът на ПЕС и евродепутат от БСП...

SOUL FOR SALE – нова изложба на Аменун Женева

SOUL FOR SALE е серия от картини, смесена техника – маслени бои, въглен, пастел и различни видове злато върху платно. В рамките на една седмица,...

70% от населението трябва да се ваксинира, защото засега правим сметка някъде 12% са били в контакт с вируса, малко по-малко от 1 милион са били имунни вече, няма да се заразят и ще трябват няколко милиона, за да престане циркулацията. Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев.

Пълен текст на интервюто:

Водещ: Коя е реалистичната според вас дата или момента, в който ще имаме първият българин със сложена първа доза от ваксината?

Проф. Тодор Кантарджиев: Със сигурност януари месец. Какво чакаме, да си казваме истинските неща, защото един колега в едно студио каза ваксините са тука и една телевизия дава нашия център през нощта, много добре съм го осветил, много бях доволен. Ама още никакви ваксини не са дошли.

Водещ: Само паметникът си седи там.

Проф. Тодор Кантарджиев: Но паметникът стои – майката с децата. А знаете ли защо с толкова много деца е майката. Има една майка с 4 деца, защото, когато е нямало ваксини, хората в България са гледали да имат 7-8 деца, че да останат 4-5, защото детските болести – дифтерия, питайте ако имате живи баби за техните баби и ще ви кажат, че са оставали по 3-4 деца. Казва се „Майка“ на Фунев, гениалният скулптор, много хубав е паметникът. Малко пари сме посъбрали, ще му направим една реставрация.

Водещ: Връщаме ви на ваксините, които очакваме да дойдат, тоест януари би могло да се случи първата ваксинация?

Проф. Тодор Кантарджиев: Би могло българите да се ваксинират. И нали знаете вече започнаха майтапите, защото във Великобритания започнаха ваксинациите. И първата дама беше една възрастна жена на 90 г. и вече се подхвана, тя повече никога няма да може да роди деца, защото ваксината била толкова ужасна. Това ваксините е сериозно нещо, не бива да започваме с майтапи, защото това е един от начините да се прекрати тази епидемия и да престанем да ходим с маски, да престанем да се плашим и да престанем като звънне телефонът или някой ще иска да влиза в болница, или ще ми каже за някой много болен и не дай си боже починал.

Водещ: Професоре, кажете, кой ще е всъщност първият ваксиниран? Лекар ли ще бъде?

Проф. Тодор Кантарджиев: Според мен, това как да бъде поднесено на обществото ще го реши щабът по ваксинацията. Трябва да направим нещо като британците, според мен, защото по отношение на масмедиите да ви кажа много са напред тези хора и като дете питах: татко защо там всеки говори срещу правителството, ами казва, защото са решили всеки да си говори каквото си иска. Като по нашите кабеларски студиа и хората престават да вярват и започват да слушат BBC. Това е начинът според мен. Засега сме ние на слушането, на говоренето всеки, който за каквото се сети за ваксини и за ковид.

Водещ: Публично може би лекар е добре да се покаже.

Проф. Тодор Кантарджиев: Ами хубаво е да покажат някой възрастен лекар, за да даде добър пример, защото е много важно, първи трябва да стане за кратко време и това, което мен ме плаши лично ще ви кажа честно, че ако не се направи хубава кампания, неуспешна, не се види по цифри как намаляват след ваксинацията броят на случаите, поставяме на риск ваксинационната програма за бебета.

Водещ: По принцип за всички ваксини.

Проф. Тодор Кантарджиев: За всички ваксини, защото провали ли се кампанията за коронавируса, малко хора се ваксинират, не се види ефектът. Едно 70% от населението трябва да се ваксинира, защото засега правим сметка някъде 12% са били в контакт с вируса, малко по-малко от 1 милион са били имунни вече, няма да се заразят и ще трябват няколко милиона, за да престане циркулацията.

Водещ: Ако не се ваксинира 70% от населението означава,че няма да се овладее заразата ли?

Проф. Тодор Кантарджиев: Тогава защитени ще бъдат само ваксинираните, но не защитени остават най-ранимите групи, хора, които са искали, но не са могли да се ваксинират, възрастни или някои с имунодефицитни състояния. Така е направила държавата в съучастие със страните-членки на ЕС, че са предвидени доста ваксини, осигурени са пари за доста ваксини.

Водещ: Втората пратка кога се очаква, защото това не е ясно?

Проф. Тодор Кантарджиев: Чакайте сега, те излъгаха, че първата пратка е дошла, но не е дошла. Значи на 29ти трябва Европейският регулатор за лекарства да каже „да“ на ваксината. На 29-ти вероятността да каже „да“ е голяма, но може да каже чакайте искаме да допишете еди какво си, защото това е една много сложна процедура и се поема много голяма отговорност. Като кажеш ваксина за милиони хора, значи трябва да е брилянтна, да няма лошите случаи с приказки. Сега в момента неспециалисти по ваксините започнаха много да казват 40% вдигат температура, 30% ги боли глава. Чакайте, от тези 45 000 ваксинирани да речем 200-300 са съобщили за някакви нежелани ефекти.

Водещ: Значи не 40 от всички?

Проф. Тодор Кантарджиев: А от тези, които са казали абе, нещо ми стана два дена след ваксината, я да видя на колко души стана, на 200 стана от 40 000. Я да видим от тези 200, ами… Дайте да обясним нещо много важно. Всички знаете за плацебо ефекта. Това значи вярваш ли на едно лекарство ако вземеш едно хапче, вътре може да съдържа само захар, нищо и 10-15% се подобряват, особено при заболявания като астмата например. Астматици много добре се повлияват. Хора с алергии, това е плацебо ефектът. А какво е ноцебо ефектът. Знаем го ние, които се занимаваме с ваксини. И сега не ги научихме покрай коронавируса нещата. Сега ще ви кажа. Ноцебо ефектът, когато си сигурен, че това лекарство нещо ще ти навреди. Ако е ваксина ще вдигнеш температура, ще получиш алергия, болки по мускулите, болки по ставите, ужасна работа. Значи ако ти дадат дестилирана вода или физиологичен разтвор ти сложат, ти си дълбоко убеден. Ами не 10% като плацебо ефекта, а 30% е ноцебо ефектът. Например като изпиша антибиотик на пациента и той като започне да чете кратката характеристика, ми се обади два пъти по телефона, ама тука пише разстройство. Абе, спокойно на 10 000 един прави разстройство.

Водещ: Има нещо друго, подписва се една декларация за съгласие, която също тревожи хората. получихме въпроси самите ние в социалните мрежи по този въпрос. И доц. Мангъров също попита, ако се окаже, че ваксината е калпава, кой ще носи отговорност, хората, които са я направили или онези, които са ги предоставили?

Проф. Тодор Кантарджиев: Ами доц. Мангъров е много добър лекар и си сменя мнението досега 5-6 пъти. Той беше най-големият привърженик на ваксините, даже от студио не във вашето предаване, стигна до там щеше да къса едни дипломи на джипита, та не знам какво точно каза. Всяко лекарство, когато ползваш, подписваш едно информирано съгласие, както и тука подписваш едно информирано съгласие. Тънкостта, която вече е, дето толкова приказваха, дайте да я оповестим на хората. Тъй като за ваксините има голям интерес,в момента в държавите, нашата държава поема риска , а не Европейската комисия, която е сключила договора. Да речем ако имунизираш 1 милион души, е редно да се получат например някои странични нежелани ефекти, които трябва да се докажат, че са от ваксината. Да речем, ако те сгази кола, ясно не е ваксината, обаче ако 1 месец след ваксината направиш язва, ваксината е нова, трябва да се докаже свързано ли е с ваксината.

Водещ: И ако се докаже, държавата ще поеме щетата, а не производителят?

Проф. Тодор Кантарджиев: А така. Държавата нашата поема щетата, както Германия ще поеме щетата, както Холандия, Белгия. Производителят настоява за това нещо. И това е поводът да се приказва много. А ти подписваш декларация, че знаеш, че има странични ефекти и прочие.

Водещ: Казахте, че е важно голяма част от обществото да се ваксинира, тоест да няма само индивидуална защита за общественото здраве като цяло. Обаче, мен ме смути, че лекарите, това съсловие, което е най-грамотно, с най-малко предразсъдъци 47 или 48% са заявили желание. Това не е ли малко?

Проф. Тодор Кантарджиев: Пак висок процент казвате, защото има болни. Малко е, разбира се.

Водещ: Какво да очакваме за всички останали?

Проф. Тодор Кантарджиев: Сега ще ви обясня защо лекарите, които бяха призовани сега да декларират своето желание да се ваксинират, една част от тях са дълбоко убедени, че работейки с такива болни, са прекарали вече заболяването. Това до известна степен е доста вероятно. Ако имаш положителен PCR, ако си бил болен или под карантина за какво да се лекуваш, в края на краищата дайте да обясним на народа, че всеки си има индивидуален избор дали да се ваксинира или не. В нашата страна търсенето на противогрипна ваксина дойде при два момента, първото, когато се каза истината, че не предпазва на 100% и второто, когато казахме абе няма май, че да стигнат ваксините и да видиш какъв интерес. Сега, когато излезе един указ на президента на САЩ да не се изнасят ваксини, произведени ковидски от щатите, да не се допуска износ и когато хората си казаха ами Pfizer, това си е американска фирма – световен гигант, ами няма да има ваксини и изведнъж започна да се увеличава интересът. Ще има опашка до „майката“ в момента, в който кажеш абе, може да не стигнат ваксините, дай да видим какво ще стане.

Водещ: Дайте сега да кажете за приоритетите, защото такива мисли в един момент ми хрумнаха вчера прочетох различните фази, както е планирано. Сега ще имаме само за 62 000 души.

Проф. Тодор Кантарджиев: Ама най-много се хареса на журналистите норките. До там ли ще стигнем? за тези 50-60 души, които работят ние имаме казахме, че имаме една малка ферма и една още по-малка ферма за норки. Това е много важно да бъдат имунизирани служителите. Защото ако човек заболее от коронавирус, даже и леко, но отделя вируса, вирусът може да зарази норките. При тях заболяването не минава като при хората с кашлица, висока температура и болки по мускулите, но норките обикновено чрез храната се заразяват и получават разстройство животинките. Но е много опасно от човек, когато вирусът мине през животното, може да се получи мутация и да ни говърне нещо малко по-различно от това, за което вече имаме ваксина, от това, за което вече се понаучихме малко с ремдесивир и други лекарства да го лекуваме. И затова е опасно, не бива, както когато има птичи грип, винаги съм говорил, много разбран човек беше предишният директор на БАБХ сме говорили да не допуснем контакт на болни служители с човешки грип с птиците, които са с птичи грип, защото може да прескочи генетичен материали това е много опасно.

Водещ: Да оставим обаче на една страна норките, ако погледнем хората с автоимунни заболявания, за тях страшно ли е да се ваксинират?

Проф. Тодор Кантарджиев: Хората, които са с автоимунни заболявания или които са в момента на химиотерапия с подтиснат имунитет или кръвно заболяване, е хубаво тези хора да изчакат, на-безопасната от трите групи ваксини, най-безопасните са тези, които са пептидните ваксини, където ти вкарват готов белтъка, s-протеина.

Водещ: Това по-старият вид ваксина ли е?

Проф. Тодор Кантарджиев: това е модернизиране на стария вид ваксини. Старият, но сега генно-инженерно се прави този пептид.

Водещ: Това не са Pfizer, а са другите две, които чакаме.

Проф. Тодор Кантарджиев: Да, това са по-следващите етапи. Не е редно хора, които са в имунен дефицит да се ваксинират с жив вирус, които са т.нар. векторни – втората група, това са на Астра Зенека. Не от тях, трябва да почакат пептидните ваксини. Мисля, че февруари, март, вече ще ги има.

Водещ: Ще имаме ли право да избираме ваксина. Това е въпрос, който го дъвчем от няколко дни насам.

Проф. Тодор Кантарджиев: Това е много хубав въпрос, но дайте да имаме ваксини, за да имаме какво да избираме. В момента на територията на България няма нито една ковидска ваксина, внесена официално. Когато се внесе и се започнат първите групи – медицински персонал и т.н., по-нататък мисля, че месеците февруари и март вече ще има и другите ваксини.

Водещ: Хората с алергии, понеже имаше съобщение от Великобритания за двама души, които ги изследват и уточняват каква реакция са направили, трябва ли също да изчакат. Хора, които в миналото са имали силно изразена алергична реакция?

Проф. Тодор Кантарджиев: Не. Тези РНК-ови ваксини, които са сега на Pfizer и Moderna, те са с по-ниска вероятност за алергични реакции. Но винаги има възможност за алергична реакция, важното е с каква честота е. Просто с ваксините на Pfizer и Moderna алергичните реакции ще са по-малко, отколкото на другите ваксини – обичайните ваксини. Знаете, на грипната ваксина всяка година есента като говорим за грипна ваксина, се говори хора, които имат алерг я към яйца не бива да я ползват, защото преди ваксините се правеха от яйчни ембриони.

Водещ: Преди да затворим темата с ваксините, да погледнем към актуалните данни. Кажете ни ясно ли е колко дълготраен имунитет ни осигурява една ваксина?

Проф. Тодор Кантарджиев: Ами ваксините започнаха първите изпитания март месец и сега сме декември. Казват поддържа имунитета – дай Боже и да е по-дълго. Не може да ви кажа точно колко години, защото не са минали тези години. Просто доказано е, че клетъчният имунитет, който е водещ при вирусните инфекции и при ваксино-предотвратимите вирусни инфекции, е траен. Лошият вариант, казах го още пролетта, е не, че ще е опасна ваксината, ваксинирайки ни, че ще, имаме някакви странични ефекти, лошият вариант е ако трябва всяка година да се имунизираме или да речем на три години да се ваксинираме.

Водещ: Това не се знае още?

Проф. Тодор Кантарджиев: Ами да. За 20 години трябва да се ваксинираме на 5 г. за тетанус, ама май, че не го правим повечето.

Водещ: Кажете ни, много пъти се задава този въпрос и на вас да го зададем. При първата доза, слагат я и да речем, че вече си бил заразен и нямаш симптоми, ако развиеш симптоми след първото поставяне, трябва ли да има второ поставяне?

Проф. Тодор Кантарджиев: Доказано е, че развиеш ли симптоми… Ваксината не те поставя в риск, ако ваксинирайки се, си контактен преди няколко дена и след това развиеш заболяването. Карай си го жив и здрав, втора доза няма нужда да слагат. Като изкараш вирусно заболяване, два месеца нямаш хубав имунитет и не можеш да очакваш адекватен имунен отговор. Затова тези ме питат сега, ами аз карах коронавирус, питам две неща, доказано ли е с PCR, да доказано е. Прави ли си тест, антитела имаш ли?Ами, имам антитела. Ама след вирусна инфекция не трябва веднага да се ваксинираш, колкото и да искаш, защото не е адекватен имунният отговор. Трябва да се изчака 2-3 месеца, защото това, което правим в националния център едно от нещата е да изследваме клетъчни имунитети. И какво се оказва, хора, карали през пролетта някои, които са с такава имунна нагласа, да речем има някакво кръвно заболяване или раково заболяване, няколко месеца още не е възстановил имунитета си.

Водещ: Преболедувалите също ли трябва да изчакат? Защото премиерът Борисов каза, че ще се ваксинира.

Проф. Тодор Кантарджиев: Ще се ваксинира, важно е кога е преболедувал. Ако са минали вече два месеца, може да се ваксинира. Но нали ви казвам месец след ваксинирането, до два месеца трябва да се възстанови имунитетът ти. Хората сега много навлязоха в нещата и започнаха да питат. По начало, когато се прави ново лекарство, ваксината си е лекарство по закона за лекарствата, ново лекарство като правиш първите години избягваш да се дава на бременни, на малки деца по принцип. Антибиотик да е дори, обикновено 10 г. е срокът. Тъй като сега нямаме тази възможност, решено е на бременни да не се слага, трябва да се пази жената, когато е в бременност, защото при тях се знае това. Първо, ако се разболее, не кара много тежко тя, а пък детето, докато го носи в утробата си, е 100% е защитено.  Бебе и дете с пневмония може да се случи, но много рядко. Ако на 100 души възрастни – 5 са с тежка клиника и трябва да се лекуват интензивно на кислород и прочие, преди децата от 10 000 – ще има 2-3, които ще са с пневмония.

Водещ: Явно ли е обаче къде ще са тези пунктове? Проф. Богов на Александровска болница вчера каза, че всъщност триажите за PCR е напълно възможно да станат места за поставяне на ваксина в един момент. Тече ли такава организация. Каква е идеята?

Проф. Тодор Кантарджиев: Разбира се. Сега в момента това, което тече организацията, това е създаването на списъците на медицинския персонал и тъй като хората сме си такива непостоянни, даже помолих в моя институт, който иска да се ваксинира, да се разпише, че иска, защото ако докараме ваксината, която нали трябва да се съхранява и прочие. Не можеш да кажеш абе аз снощи много много мислех и реших сега да отложа ваксинацията си. В момента се правят такива списъци. И мисля, че ще се създаде организация опитни хора го правят. Щом държавата седи зад разрешаване на рози проблем, ще се оправят нещата.

Водещ: Милион и половина хора над 65 години, 300 000 хронично болни – между 45 и 65 годишна възраст. Те са по-назад от първата фаза на медицинските работници.

Проф. Тодор Кантарджиев: Първата фаза са медицинските работници, защото трябва да се даде пример, че ваксината е безвредна, това е първото и второто, че действа.

Водещ: Те британците показаха обратното. Показаха, че първо на възрастен човек поставят ваксината, да не би това да е, защото просто имаме по-малко количество като първа пратка, която очакваме и няма как да се приоритизират допълнително милион и половина души ?

Проф. Тодор Кантарджиев: Г-н Николаев, нашите лекари и сестри са толкова възрастни, че ще отговарят май, че и на двете условия, да ви кажа. За жалост до там се докарахме, че млади сестри да ви кажа и млади лаборантки като бях на вашите години имаше хубави млади лаборантки, вече е много голяма рядкост.

Водещ: Какъв е отговорът всъщност –пенсионерите са много и няма такава пратка и е по-добре тази от 125 000 дози да е за група, която е по-малка ли?

Проф. Тодор Кантарджиев: Да, за група, която първо по-лесно ще се контролира за странични нежелани и по-лесно ще се разбере ефективността на имунния отговор. Именно затова колегите от щаба така са избрали, че ето планът, хареса ми да ви кажа. Не съм като някои колеги каквото напишат другите да кажа, а мани тая работа.

Водещ: И при вас ли ги има тези работи?

Проф. Тодор Кантарджиев: Ами то главно при нас, като гледам от 10 месеца.

Водещ: Грип има ли или няма?

Проф. Тодор Кантарджиев: Сега ще ви го кажа с една дума – всяка седмица изследваме 250 проби от страната за грип, досега грип няма в България. Това, което преди 20 дни една колежка каза: грип заедно с коронавирус и аз веднага лесно е, компютърът, виждам ЕС, ами имаше 42 доказани случая в цялата половин милиардна Европа.

Водещ: Да сме спокойни, грип няма.

Проф. Тодор Кантарджиев: Да, имаше 40 случая, пък в България дна докторка в една лабораторийка доказала 9 и с коронавирус, и с грип. Но пък добра новина стана, нали?

Водещ: Смъртността като данни е доста притеснителна. 123% скок на смъртността в сравнение със същия период от време миналата година.

Проф. Тодор Кантарджиев: Ами възрастни хора, тежко болни, късно се обръщат за медицинска помощ. Късно минават на кислородотерапия, има влошаване,късно лечение. Пък и да ви кажа без коронавирус не сме на последно място по смъртност, на едно от първите сме в Европа и без коронавируса.

Водещ: Сравняваме сравними неща от миналата година и това направи  впечатление. Сериозен ръст. 4600 починали сега, 2072 за същата седмица миналата година.

Проф. Тодор Кантарджиев: Така е, оказа се, че се умира от това заболяване. Да ви кажа нещо, на едно детенце хванахме коронавирус и бокавирус и риновирус, три вируса в националната референтна, защото в момента търсим всички есенни вируси дали ги има. Случва се, слава Богу, че детенцето вече е изписано живо и здраво. Ако на възрастен му се случи това, няма да е така, особено ако е по-възрастен.

Водещ: Щеше ли да е по-ниска смъртността ако се бяха взели по-рано тези строги мерки, които се наложиха в момента?

Проф. Тодор Кантарджиев: Нямаше да има толкова болни. Мерките горе долу навреме се взеха, ама да ви кажа това, че бяхме допуснали септември месец на закрито хора без маски в цялата страна, хайде остави в София, тук в супермаркетите се спазваше някаква дисциплина.

Водещ: А защо се допусна, контрол ли няма?

Проф. Тодор Кантарджиев: Ами взеха ни на майтап, на подбив ни взеха и нямаше контрол. Всеки казва га беше да отнемат дейност от здравеопазването, ветеринарите взеха целия контролна храните, ама сега като им кажеш: ходи, прави проверки в магазините да носят маски и да има отстояние, те викат ами не е наша работа. А чия работа е? Само ваша е, точка.

Водещ: Мо жеби друг път като нигостувате, професоре, ще ви питаме и за следващите пандемии. Чухме, че учените обясняват как с топенето на ледовете ще се размразят някакви от древността непознати бактерии

Проф. Тодор Кантарджиев: Ако са в трупове на животни, които са със затопляне на климата, това е една от опасностите. Другата опасност е вирус, който си е по животните или бактерия, която си е по животните прави някаква мутация и тръгва по хората, да. Обикновено това са смъртоносни епидемии и започват така, именно такива прескачали от животните или не дай си Боже праисторически микроорганизми от замразени животни.

Водещ: Това ли ни чака?

Проф. Тодор Кантарджиев: Ами чака ни, а някои това го мислят вече. Миналата година ноември дойде директорът на Китайския център по контрол на заболяванията и просто така дипломатически разговор, подхванах темата ами ако мутира сега някой вирус, той след месец взе, че мутира. Затова сега вече много внимавам какви теми отварям за разговор.

Водещ: Благодаря. Проф. Тодор Кантарджиев ни беше на гости.

Повече по Темата

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Десислава Атанасова: Ние искаме разговори с всички партии, получили вота на българските граждани

От първата политическа сила у нас предлагат разговори с всички партии за постигането на консенсус по важните за страната теми - евроатлантическата ориентация на...

ЕК: Депутати, политици и журналисти разпространяват руска дезинформация в ЕС

В някои държави от ЕС виждаме, че депутати, политици, журналисти и кандидати за слава разпространяват руска пропаганда за войната в Украйна. Това заяви днес...

Сергей Станишев: Корнелия Нинова трябва да подаде оставка, ровим по дъното

„Корнелия Нинова трябва да подаде оставка, защото в противен случай ще продължим да ровим по дъното“, каза лидерът на ПЕС и евродепутат от БСП...

SOUL FOR SALE – нова изложба на Аменун Женева

SOUL FOR SALE е серия от картини, смесена техника – маслени бои, въглен, пастел и различни видове злато върху платно. В рамките на една седмица,...

Христо Иванов: Управление във формат ГЕРБ-ДПС е рецепта за дестабилизация на страната

Реалността е, че управление във формат ГЕРБ-ДПС е рецепта за дестабилизация на страната. Ние в този формат няма да участваме, заяви съпредседателят на “Демократична...