5.8 C
София
вторник, март 19, 2024

Руски диетолог разкрива кое масло е най-полезно

Препоръчваме Ви

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Комисията Урсула фон...

Натискът по границите на ЕС: В каква посока ще се промени миграционната политика?

380 хиляди са нелегалните мигранти в Европа през 2023 година. Има ли натиск, къде е България и какво ще се случи – темата коментират...

„Спасените: 20 години история“ – изложба на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица в Европейския парламент

В чест на повече от 20 години непоколебима отдаденост към благосъстоянието на животните в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ с гордост представя вълнуваща...

„Минало несвършено“ – роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“

Излезе от печат „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“. Майсторски замислена, динамична и завладяваща история, която разширява...

Руският диетолог Инна Кононенко разкри най-полезния вид масло. Кандидатът на медицински науки разказва за използването на мазнините в храненето в интервю за Channel Five, цитирано от lenta.ru.

Кононенко обяснява, че всички мазнини се разделят на две групи – наситени и полиненаситени мастни киселини. В групата на първите спадат масло, разтопено масло, кокосово масло и др. Във втората група са всички растителни масла. Според нея наситените мазнини са по-стабилни, докато полиненаситените мазнини са обект на окисляване на кислорода, което води до образуването на свободни радикали, които могат да причинят рак.

С твърденията си тя обръща наопаки досегашните твърдения  и препоръки, че използването на растителните масла като зехтин, например, са по-полезни и предпазват от натрупване на холестеролни плаки в кръвоносните съдове.

Диетологът съветва за пържене да се използват наситени мастни киселини. От тях най-полезно е разтопено масло, тъй като съдържа повече витамини и минерали. Освен това има по-малко млечни протеини и лактоза, които много хора трудно понасят.

Инна Кононенко препоръчва използването на растителни мазнини само като дресинг за салата  и добавя, че има много различни здравословни масла, като това от авокадо или ядки.

Диетологът Мария Шубина пък обяснява, че картофите не са толкова лоши за фигурата, както обикновено се смята. Според нея страхът от ядене на този кореноплоден зеленчук е до голяма степен пресилен. Например, самите картофи не са висококалорични, но стават вредни заради маслото, в което се пържат или задушават.

Повече по Темата

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Комисията Урсула фон...

Натискът по границите на ЕС: В каква посока ще се промени миграционната политика?

380 хиляди са нелегалните мигранти в Европа през 2023 година. Има ли натиск, къде е България и какво ще се случи – темата коментират...

„Спасените: 20 години история“ – изложба на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица в Европейския парламент

В чест на повече от 20 години непоколебима отдаденост към благосъстоянието на животните в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ с гордост представя вълнуваща...

„Минало несвършено“ – роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“

Излезе от печат „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“. Майсторски замислена, динамична и завладяваща история, която разширява...

България ще се включи в екипа на „Евроджъст“ за разследване на военни престъпления в Украйна

Министърът на правосъдието Атанас Славов изрази решителност България да бъде една от страните, които ще участват във възстановяването на справедливостта след престъпната война на...