Руският диетолог Инна Кононенко разкри най-полезния вид масло. Кандидатът на медицински науки разказва за използването на мазнините в храненето в интервю за Channel Five, цитирано от lenta.ru.
Кононенко обяснява, че всички мазнини се разделят на две групи – наситени и полиненаситени мастни киселини. В групата на първите спадат масло, разтопено масло, кокосово масло и др. Във втората група са всички растителни масла. Според нея наситените мазнини са по-стабилни, докато полиненаситените мазнини са обект на окисляване на кислорода, което води до образуването на свободни радикали, които могат да причинят рак.
С твърденията си тя обръща наопаки досегашните твърдения и препоръки, че използването на растителните масла като зехтин, например, са по-полезни и предпазват от натрупване на холестеролни плаки в кръвоносните съдове.
Диетологът съветва за пържене да се използват наситени мастни киселини. От тях най-полезно е разтопено масло, тъй като съдържа повече витамини и минерали. Освен това има по-малко млечни протеини и лактоза, които много хора трудно понасят.
Инна Кононенко препоръчва използването на растителни мазнини само като дресинг за салата и добавя, че има много различни здравословни масла, като това от авокадо или ядки.
Диетологът Мария Шубина пък обяснява, че картофите не са толкова лоши за фигурата, както обикновено се смята. Според нея страхът от ядене на този кореноплоден зеленчук е до голяма степен пресилен. Например, самите картофи не са висококалорични, но стават вредни заради маслото, в което се пържат или задушават.