последни новини Ново
>

Тръмп обжалва остраняването си от първичните президентски избори в Мейн

Тръмп обжалва остраняването си от първичните президентски избори в Мейн
Бившият американски президент Доналд Тръмп обжалва решението на ръководителя на щатската законодателна власт на щата Мейн, което го дисквалифицира от първичните избори за президент на републиканците, заради ролята му в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.
Доналд Тръмп, който е основен претендент за президентската номинация на републиканците, поиска от Върховния съд на щата Мейн да отмени решението на ръководителя на щатската законодателна власт - Шена Белоус от демократите, с което Тръмп бе отстранен от бюлетината за първичните президентски избори в щата на 5 март.
Според Белоус, Тръмп е подбудил бунта в опит да задържи властта след поражението си на изборите през 2020 г. , а решението беше взето, след като група бивши законодатели от щата Мейн заявиха, че Тръмп трябва да бъде дисквалифициран въз основа на разпоредба на Конституцията на САЩ, която забранява човек да заема длъжност, ако е участвал в "метеж или бунт", след като преди това е положил клетва да служи на САЩ.
Адвокатите на Тръмп обаче, заявяват, че решението й е в резултат на пристрастен и несправедлив процес. По-рано те оспорваха участието на Тръмп в метеж и заявиха, че Белоус не е имала правомощия да го изключи от гласуването.
След подаването на жалбата, в свое изявление Белоус застана зад решението си и върховенството на закона.
Ройтерс отбелязва, че решението на съда по жалбата на Тръмп може да разреши въпросите относно правото му да се кандидатира в национален мащаб. Проучванията на общественото мнение показват, че той има убедителна преднина в надпреварата за спечелването на президентската номинация на републиканците за изборите.