последни новини Ново
>

Задават ли се нови земеделски протести?

Задават ли се нови земеделски протести?
Нови земеделски протести се задават и у нас след съботната декларация на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в която се говори за колапс на сектора от няколко години насам и се искат спешни мерки, някои от които законодателни. Поискана бе спешна среща с премиера, вицепремиера, финансовия и земеделския министри и изслушване на зърнопроизводителите в ресорната земеделска комисия в парламента. Те заявяват, че интересите на зърнопроизводителите ще бъдат бранени по всеки допустим по закон начин, включително с протести и блокади.
Пред БНР председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов напомни, че положението в сектора е тежко в последните няколко години:
"Към момента вече цените на продукцията ни са толкова ниски, че са на нива каквито не са били в последните над 10 години, да не кажа 15, по това време на годината", подчерта той в предаването "Преди всички".
По думите му към момента има остра нужда от подпомагане на сектора. През септември, когато отново имаше протести и беше подписано споразумение, въобще не е говорено за такова подпомагане, уточни той и напомни, че в меморандума към сектор "Зърнопроизводство" е била насочена само точката за забраната на внос от Украйна. Проданов обаче подчерта, че Украйна е продължила да внася стоката си у нас неофициално през Румъния. Стока влиза у нас и без лицензи, подчерта той и добави, че няма изпълнение на точка 1 от меморандума.
"Ние нямаме нищо против държавата да помага на Украйна, но това не трябва да е за сметка на българските производители", категоричен бе той.
Определено ни чакат тежки преговори, заяви Илия Проданов и добави:
"Не мисля, че трябва да се излиза на момента, веднага. Не знам дали няма да се стигне до протести. Напълно реалистичен е вариантът. Организацията на такива действия отнема няколко дни. Ние сме в готовност".
По думите му ротацията в правителството няма нищо общо с декларацията на зърнопроизводителите. В нея няма искания, свързани с оставки или смени, отбеляза Проданов, но подчерта, че няма да се поколебаят да ги поискат, ако се наложи.
Ако искането на зърнопроизводителите за 20 лв. на декар за малките и средни производители на 5 култури бъде подкрепена, това означава около 400 млн. лв., изчисли той.
"В една част от България големи фирми дават много висока рента, която е доста над пазарната и доста над възможната за един земеделски производител. Това е с цел хората, които работят в землището - местните фермери, да бъдат фалирани, площта да се вземе от тази голяма фирма и след това рентата отново слиза на нива, които са разумни за производство на земеделска продукция. Този процес не бива държавата да допуска да се случва", обясни още Илия Проданов. По думите му важното е да се остави възможността на средните семейни фирми да оцелеят.
Какви други искания имат зърнопроизводителите, чуйте в звуковия файл в сайта на БНР.