Какво е вегетарианството?
Терминът „вегетарианство“ добива все повече популярност сред младите хора. Латинската дума „vegetare“ означава „съживяване“ и описва храненето, при което се консумират храни на растителна основа, както и яйца и млечни продукти (по преценка). Причините, поради кото много хора решават да не консумират месо и да спазват опредена вегетарианска диета са различни. Съществуват и различни видове вегетариански диети. Някои хора просто не обичат месо и предпочитат да го избягват. Други решават да станат вегетарианци по морални, етични, здравословни или екологични причини.
Здравословна ли е вегетарианската диета?
Дали ще има вегетарианската диета положителен ефект върху здравето зависи изцяло от това кои храни са включени в менюто за хранене. Балансираната вегетарианска диета, която вклюва много зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни е изкючително разнообразна. Важни източници на калций са тофу, соево мляко, зелени зеленчуци и сушени смокини. За да си набавите протеин може да консумирате яйца, мляко, ядки, семена, варива и зърнени храни. Важно е да проучите добре какви продукти може да консумирате и да не се ограничавате с едни определени, а да заложите на разнообразието. Вегетарианският начин на живот може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, хитертония, диабет тип 2, както и затлъстяване.
Какви видове вегетариански диети съществуват?
Да бъдеш вегетарианец не означава само и единствено да не консумираш месо. Съществуват различни видове вегетариански диети, които се различават по своята същност. Въпреки че вегетарианството е диета и избор на начин на живот, вие също можете да изберете какъв точно тип вегетарианец искате да бъдете. Много изследвания вече са показали ползите за здравето от вегетарианската диета.
- Лакто-вегетарианците не ядат месо, риба или яйца, но консумират млечни продукти като мляко, сирене, кашкавал и други. Медът и другите пчелни продукти се консумират от повечето вегетарианци, но не и от веганите.
- Лакто-ово вегетарианците не консумират месо или риба. Те обаче ядат яйца и млечни продукти.
- Ово-вегетарианците консумират доста яйца, но не ядат млечни продукти, риба и месо.
- Флекситарианците (полувегетарианци) консумират месо, риба и животински продукти, но в малки количества. Това е характерно за хора, които избягват месото поради здравословни причини. Полувегетарианците консумират яйца и млечни продукти.
- Песко-вегетарианците не консимират месо, но ядат риба, млечни продукти и яйца.
- Веганите не консимират месо, риба, яйца, млечни продукти и изобщо каквато и да е животинска храна.
До колко заместителите на месо са здравословни?
Днес хранителният пазар предлага много продукти за вегетарианците. Заместителите на месото се срещат все по-често в магазините. Някои от най-популярните са: тофуто, темпето и сайтанът.
Консумирането на соев протеин е полезно за здравето. Доказано е, че намалява холестерола и има ниско съдържание на наситени мазнини. Наситените мастни киселини се намират в храни от животински произход и са причина за развитието на различни заболявания на сърдечно-съдовата система. Обаче заместителите на месото често съдържат точно толкова калории, колкото свинският шницел и печеното говеждо, тъй като високото съдържание на сол и мазнини е неизбежно за постигане на подобен вкус.