12.8 C
София
неделя, май 26, 2024

17 психологически трика, за да накарате хората веднага да ви харесат (втора част)

Препоръчваме Ви

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Комисията Урсула фон...

Натискът по границите на ЕС: В каква посока ще се промени миграционната политика?

380 хиляди са нелегалните мигранти в Европа през 2023 година. Има ли натиск, къде е България и какво ще се случи – темата коментират...

„Спасените: 20 години история“ – изложба на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица в Европейския парламент

В чест на повече от 20 години непоколебима отдаденост към благосъстоянието на животните в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ с гордост представя вълнуваща...

„Минало несвършено“ – роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“

Излезе от печат „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“. Майсторски замислена, динамична и завладяваща история, която разширява...

Повечето приятелства се развиват толкова естествено, че дори не си давате сметка как и кога са започнали. Понякога обаче искате да положите усилия да се сприятелите с нов познат или да станете по-добър приятел на съществуващите си приятели. За да ви помогнем на този фронт, ние проучихме психологическите изследвания, за да намерим подкрепени от науката стратегии, които да накарат хората да ви харесат, споделят от Бизнес Инсайдер.

Прочетете, за да разберете как да развиете по-добри отношения по-бързо.

9. Наблегнете на вашите общи интереси

Според класическо проучване на Теодор Нюкомб, хората са по-привлечени от тези, които са подобни на тях. Това е известно като ефект на привличане на сходство. В експеримента си Нюком измерва нагласите на своите субекти по противоречиви теми, като секс и политика, и след това ги настанява в къща, собственост на университет в Мичиган, за да живеят заедно.

До края на престоя си субектите харесваха повече съквартирантите си, когато имаха сходни нагласи по темите, които бяха измерени. Ако се надявате да се сприятелите с някого, опитайте се да намерите точка на сходство между вас двамата и да я подчертаете.

10. Небрежно ги докосвайте

Това е известно като подсъзнателно докосване, което се случва, когато докоснете човек толкова фино, че той едва забелязва. Честите примери включват потупване по гърба на някого или докосване на ръката му, което може да ги накара да се чувстват по-топло към вас.

В „Subliminal: Как вашият несъзнателен ум управлява вашето поведение“ авторът Леонард Млодинов споменава проучване във Франция, в което млади мъже са стояли на ъглите на улиците и са разговаряли с жени, които са минавали покрай тях. Те са имали двойна степен на успех в започването на разговор, когато леко са докосвали ръцете на жената, докато са разговаряли с тях, вместо да не правят нищо.

В експеримент от Университета в Мисисипи и Роудс колеж, който изучава ефектите от междуличностното докосване върху бакшиша на ресторанта, сервитьорките за кратко докосват клиентите по ръката или рамото, докато дават сметката. Както се оказва, те са спечелили значително по-големи бакшиши от сервитьорките, които не са докосвали клиентите си.

снимка: Freepik

11. Усмихвайте се

В едно проучване близо 100 жени от бакалавърската програма разгледаха снимки на друга жена в една от четирите пози: усмивка с отворено тяло, усмивка със затворено тяло, без усмивка с отворено тяло или без усмивка със затворено тяло. Резултатите предполагат, че жената на снимката е харесвана най-много, когато се усмихва, независимо от позицията на тялото си.

Бонус: Друго проучване предполага, че усмивката, когато срещнете някого за пръв път, помага да се гарантира, че той ще ви запомни по-късно.

12. Вижте другия човек както той иска да бъде видян

Хората искат да бъдат възприемани по начин, съобразен със собствените им вярвания за тях самите. Това явление е описано от теорията за самопроверка. Всички ние търсим потвърждения на нашите възгледи, положителни или отрицателни.

За поредица от изследвания в Станфордския университет и Университета в Аризона участниците с положителни и отрицателни възприятия за себе си бяха попитани дали искат да общуват с хора, които имат положителни или отрицателни впечатления от тях.

Участниците с позитивни възгледи за себе си предпочитат хора, които мислят високо за тях, докато тези с негативни възгледи за себе си предпочитат критици. Това може да се дължи на факта, че хората обичат да си взаимодействат с тези, които предоставят обратна връзка в съответствие с тяхната известна самоличност.

Други изследвания показват, че когато вярванията на хората за нас се изравнят с нашите, отношенията ни с тях протичат по-гладко. Това е вероятно, защото се чувстваме разбрани, което е важен компонент на интимността.

снимка: Freepik

13. Кажете им тайна

Саморазкриването може да е една от най-добрите техники за изграждане на взаимоотношения. В проучване, ръководено от Артър Арон от университета Стони Брук, студенти бяха сдвоени и им беше казано, че трябва да отделят 45 минути, за да се опознаят по-добре.

Експериментаторите предоставиха на някои студентски двойки поредица от въпроси, които бяха зададени, които стават все по-задълбочени и лични. Например, един от междинните въпроси беше „Как се отнасяте към отношенията си с майка си?“. На други двойки бяха зададени въпроси от типа на малките разговори. Например, един въпрос беше „Кой е любимият ти празник? Защо?“. В края на експеримента студентите, които задаваха все по-лични въпроси, съобщават, че се чувстват много по-близки помежду си, отколкото студентите, които са участвали в т.нар. малки разговори.

Можете да изпробвате тази техника сами, докато опознавате някого. Например, можете да надградите от това да ги питате за последното им пътуване на кино, до да научите за хората, които имат най-голямо значение за тях в живота. Когато научите интимна информация за друг човек, той вероятно ще се чувства по-близо до вас и ще иска да ви се довери в бъдеще.

14. Очаквайте добри неща от хората

Според ефекта на Пигмалион, хората се отнасят към другите по начин, който съответства на очакванията им от тях и следователно кара човека да се държи по начин, който потвърждава тези очаквания.

В статия от списание „Харвард“ Къди казва: „Ако смятате, че някой е глупак, ще се държите спрямо него по начин, който предизвиква нестабилно поведение.“ От друга страна, ако очаквате някой да бъде приятелски настроен към вас, той е по-вероятно да се държи приятелски към вас.

15. Действайте така, всякаш сте привлечени от тях

Психолозите от известно време знаят за феномен, наречен „реципрочност на харесването“: Когато мислим, че някой ни харесва, ние също сме склонни да го харесваме.

В едно проучване, например, на участниците беше казано, че определени членове на групова дискусия вероятно биха ги харесали. Тези членове на групата са избрани произволно от експериментатора. След дискусията участниците посочиха, че хората, които най-много ги харесват, са тези, които уж ги харесват.

снимка: Freepik

16. Проявете чувство за хумор

Изследвания от Държавния университет на Илинойс и Калифорнийския държавен университет в Лос Анджелис установяват, че независимо дали хората мислят за идеалния си приятел или романтичен партньор, чувството за хумор е наистина важно.

Междувременно липсата на чувство за хумор, особено в офиса, може да даде обратен ефект. Едно проучване на 140 китайски работници между 26 и 35 години установи, че хората са по-малко харесвани и по-малко популярни сред колегите си, ако са „морално фокусирани“.

Това означава, че те високо ценят проявяването на грижовност, справедливост и други морални черти. Изследователите казват, че това е така, защото морално фокусираните индивиди се възприемат като по-малко хумористични от техните колеги.

17. Оставете ги да говорят за себе си

Изследователите от Харвард наскоро откриха, че говоренето за себе си може да е по същество възнаграждаващо, по същия начин, както храната, парите и сексът.

В едно проучване изследователите карат участниците да седят в машина за въпроси и да отговарят на въпроси или за собственото си мнение, или за чуждо мнение. Участниците бяха помолени да доведат приятел или член на семейството на експеримента, който седеше извън машината. В някои случаи на участниците беше казано, че отговорите им ще бъдат споделени с приятеля или роднината; в други случаи отговорите им ще бъдат поверителни.

Резултатите показаха, че мозъчните области, свързани с мотивацията и възнаграждението, са най-активни, когато участниците споделят информация публично – но също така и когато говорят за себе си, дори ако никой не слуша.

С други думи, ако позволите на някой да сподели история или две за живота си, вместо да говори за вашия, може да му даде повече положителни спомени от вашето взаимодействие.

Към първа част

Повече по Темата

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Комисията Урсула фон...

Натискът по границите на ЕС: В каква посока ще се промени миграционната политика?

380 хиляди са нелегалните мигранти в Европа през 2023 година. Има ли натиск, къде е България и какво ще се случи – темата коментират...

„Спасените: 20 години история“ – изложба на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица в Европейския парламент

В чест на повече от 20 години непоколебима отдаденост към благосъстоянието на животните в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ с гордост представя вълнуваща...

„Минало несвършено“ – роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“

Излезе от печат „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“. Майсторски замислена, динамична и завладяваща история, която разширява...

България ще се включи в екипа на „Евроджъст“ за разследване на военни престъпления в Украйна

Министърът на правосъдието Атанас Славов изрази решителност България да бъде една от страните, които ще участват във възстановяването на справедливостта след престъпната война на...