10.9 C
София
петък, май 17, 2024

5 традиционни български ястия за трапезата на Бъдни вечер

Препоръчваме Ви

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Комисията Урсула фон...

Натискът по границите на ЕС: В каква посока ще се промени миграционната политика?

380 хиляди са нелегалните мигранти в Европа през 2023 година. Има ли натиск, къде е България и какво ще се случи – темата коментират...

„Спасените: 20 години история“ – изложба на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица в Европейския парламент

В чест на повече от 20 години непоколебима отдаденост към благосъстоянието на животните в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ с гордост представя вълнуваща...

„Минало несвършено“ – роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“

Излезе от печат „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“. Майсторски замислена, динамична и завладяваща история, която разширява...

Трапезата на Бъдни вечер е олицетворение на семеен уют, щастие и задружност. Семейството е било винаги много важно за българите, както и прекрасните гозби, които се приготвят за всеки специален празник. Тук сме събрали 5 чудесни рецепти за традиционни български ястия, които трябва да присъстват задължително на трапезата на Бъдни вечер.

Печен бял боб на фурна

supichka.com

Необходими продукти: 2 ч.ч бял боб, 40 мл. олио, 1 морков, 1 чушка, 1 глава лук, сол, чубрица, магданоз, червен пипер, джоджен.

Бобът се накисва за 12 часа в студена вода след това се вари за 20 минути. Когато е сварен, водата се изсипва и бобът се залива отново с вода, заедно с нарязани кубчета морков и половин глава лук. Когато омекне се сваля от котлона. В тиган се загрява малко олио, запържва се останалият лук и нарязаната червена чушка.  Добавя се червен пипер, разбърква се и се сваля от огъня. Запръжката се добавя при боба, поръсва се след това с чубрица, джоджен и магданоз. Прехвърля се в тавичка и се пече в загрята фурна на 180 градуса докато течността почти се изпари.

Праз с ориз

supichka.com

Необходими продукти: 2 бр. праз, 1 ч.ч ориз, 1 домат, 10 бр. маслини, сол.

Почиствате праза, измивате го и го нарязвате на тънки колелца, които изсипвате в горещо олио и задушавате за 4-5 минути. След това добавяте към праза измития ориз като бъркате непрекъснато в продължение на още 5 минути. След това добавяте нарязания на дребно домат, маслините и солта. Изсипвате сместа в тавичка, добавяте три чаени чаши вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Постни лозови сарми

supichka.com

Необходими продукти: 1 ч.ч ориз, 1/2 к.ч стафиди, 2 глави лук, 40 бр. лозови листа, 1/2 к. ч олио, 1/2 ч.л чубрица, сол.

Обелвате и нарязвате на ситно лука. В по-голям тиган, или в тенджера изсипвате олиото и след като се сгорещи добавяте ситно нарязания лук и ориза. Бъркате непрекъснато. Когато оризът е набъбнал добавяте подправките, солта и стафидите и разбърквате добре за около минута, след което сваляте сместа от котлона.
Слагате по около една чаена лъжица от сместа в средата на горната широка част на лозовото листо. Завивате лозовите сарми по следния начин – сгъвате лявата и дясната страна на листото върху сместа с ориза, така че да се получи дебела пуричка и след това завивате надолу като ролце. Нареждате лозовите сарми възможно по-плътно една до друга, след което върху тях слагате чиния, която да ги притиска по време на варенето, за да не се разместят или разпаднат. Наливате вода, колкото да ги покрие. Слагате капака на тенджерата и варите на слаб огън.

Баница с ябълки

supichka.com

Необходими продукти: точени кори 400 гр. точени кори, 1 кг. ябълки, 1 ч.ч захар, 1 ч.л. канела, 1/2 ч.ч орехи, 2 бр. ванилия, 30 гр. масло.

Измийте ябълките, обелете ги и ги настържете на дребно. Изсипете настърганите ябълки в купа и добавете всички останали съставки и разбъркайте добре. Намажете тавата, в която ще печете щрудела с масло. Взимате една кора, намазвате я леко с олио, върху нея слагате втора кора, поръсвате с по 1-2 супени лъжици от сместа с ябълките и завивате на руло, което поставяте в тавата. Повтаряте процедурата, докато корите и плънката свършат. След като наредите рулата в тавата нарежете останалото масло на малки парченца и поръсете баницата с него. Нарежете внимателно баницата преди да я сложите да се пече. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна около 40-50 минути.

Традиционната питка за Бъдни вечер

supichka.com

Необходими продукти: 1 кг. брашно, 4 бр. яйца, 250 гр. кисело мляко, захар – пудра 70 гр. пудра захар, 1 к. л. сода бикарбонат, 1 к. л. сол, 2 с. л. олио, вода.

Пресятото два пъти брашно се смесва със содата. Прави се кладенче и в него се поставя солта. В отделен съд се разбъркват киселото мляко и 3 яйца, прибавя се мазнината и захарта. Тази смес объркваме с брашното, като се прибавя вода, докато се получи меко тесто. Меси се след това се разстила и се украсява с различни фигурки, направени от тесто. Намазва се с жълтък и се оставя да престои около половин час. Питката се пече в умерена фурна. След като е готова се намазва с малко вода и се загъва в кърпа, за да изстине.

 

Повече по Темата

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Комисията Урсула фон...

Натискът по границите на ЕС: В каква посока ще се промени миграционната политика?

380 хиляди са нелегалните мигранти в Европа през 2023 година. Има ли натиск, къде е България и какво ще се случи – темата коментират...

„Спасените: 20 години история“ – изложба на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица в Европейския парламент

В чест на повече от 20 години непоколебима отдаденост към благосъстоянието на животните в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ с гордост представя вълнуваща...

„Минало несвършено“ – роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“

Излезе от печат „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“. Майсторски замислена, динамична и завладяваща история, която разширява...

България ще се включи в екипа на „Евроджъст“ за разследване на военни престъпления в Украйна

Министърът на правосъдието Атанас Славов изрази решителност България да бъде една от страните, които ще участват във възстановяването на справедливостта след престъпната война на...