7.1 C
София
вторник, март 19, 2024

Бобовите храни намаляват риска от ранна смърт

Препоръчваме Ви

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Комисията Урсула фон...

Натискът по границите на ЕС: В каква посока ще се промени миграционната политика?

380 хиляди са нелегалните мигранти в Европа през 2023 година. Има ли натиск, къде е България и какво ще се случи – темата коментират...

„Спасените: 20 години история“ – изложба на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица в Европейския парламент

В чест на повече от 20 години непоколебима отдаденост към благосъстоянието на животните в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ с гордост представя вълнуваща...

„Минало несвършено“ – роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“

Излезе от печат „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“. Майсторски замислена, динамична и завладяваща история, която разширява...

Бобовите храни могат да намалят риска от ранна смърт с до 12 процента, съобщи в. „Мирър“.

Специалисти от Харвард и от Техеранския медицински университет установиха, че високопротеиновият хранителен режим, особено ако протеините са от растителни източници, намалява риска от ранна смърт. Ако месото бъде заменено с растителни протеини, може да се осигури и дълголетие.

Богати източници на растителен протеин са бобът, лещата, нахутът, баклата, ядките и киноата. В някои зеленчуци също има протеини, като броколито, граха, спанака.

За изследването, резултатите от което са публикувани в сп. „Бритиш медикъл джърнъл“, експертите са анализирали 32 труда по темата. Периодът, в който са проследени участниците в тях – общо 715 128 души, варира от три до 32 години. Специалистите са следили и смъртните случаи, включително от сърдечносъдови заболявания и рак.

Резултатите показват, че богатата на протеини храна допринася за шест процента по-нисък риск от смърт по каквато и да е причина. При най-голямата консумация, той намалява с осем процента за всички видове причини, а за сърдечносъдови болести – с 12 процента.

Всеки допълнителни три процента осигуряване на енергия от растителни протеини е свързана с 5 процента по-нисък риск от смърт от каквито и да е причини.

Сред обясненията на експертите за установената от тях връзка е положителният ефект на растителните протеини върху кръвното налягане. Той намалява риска от сърдечни болести и диабет тип 2.

Повече по Темата

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Комисията Урсула фон...

Натискът по границите на ЕС: В каква посока ще се промени миграционната политика?

380 хиляди са нелегалните мигранти в Европа през 2023 година. Има ли натиск, къде е България и какво ще се случи – темата коментират...

„Спасените: 20 години история“ – изложба на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица в Европейския парламент

В чест на повече от 20 години непоколебима отдаденост към благосъстоянието на животните в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ с гордост представя вълнуваща...

„Минало несвършено“ – роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“

Излезе от печат „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“. Майсторски замислена, динамична и завладяваща история, която разширява...

България ще се включи в екипа на „Евроджъст“ за разследване на военни престъпления в Украйна

Министърът на правосъдието Атанас Славов изрази решителност България да бъде една от страните, които ще участват във възстановяването на справедливостта след престъпната война на...