25.8 C
София
понеделник, юни 17, 2024

COVID-19: Пълен списък на правилата и ограниченията за пътуване в европейските държави (Първа част)

Препоръчваме Ви

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Комисията Урсула фон...

Натискът по границите на ЕС: В каква посока ще се промени миграционната политика?

380 хиляди са нелегалните мигранти в Европа през 2023 година. Има ли натиск, къде е България и какво ще се случи – темата коментират...

„Спасените: 20 години история“ – изложба на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица в Европейския парламент

В чест на повече от 20 години непоколебима отдаденост към благосъстоянието на животните в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ с гордост представя вълнуваща...

„Минало несвършено“ – роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“

Излезе от печат „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“. Майсторски замислена, динамична и завладяваща история, която разширява...

В цяла Европа правителствата отвориха своите граници след месеци на затваряне по време на пандемията от COVID-19.

Въпреки това, от няколко седмици сме свидетели на повторно увеличаване броя на заразени в много от тези страни, поради което правителствата им отново наложиха ограничения върху свободното движение с цел да удържат „втората вълна“ на короновирусната инфекция.

Предвид темповете на промяна, предлагаме удобен наръчник за ситуацията във всяка европейска държава, изготвен от „Евронюз“.

Албания – търговските полети са възобновени от 15 юни
В момента всички граждани на ЕС и жителите на ЕС имат право да влязат в Албания. Очаква се пътниците на всички терминали да преминат през „тунел за дезинфекция“ и да се подложат на „измерване на телесната температура“.

Австрия – няма ограничения за австрийските страни от зеления списък
Влизането от страни от ЕС + (включително Великобритания, Ватикана, Андора, Монако, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Сан Марино) е разрешено без ограничения, с изключение на пристигащите от Хърватия, части от Португалия, Испания, България и Румъния. В този случай пътниците трябва или да се самоизолират за 10 дни – за своя сметка – или да представят отрицателен PCR тест, който не е по-стар от 72 часа.

Влизането от трети страни е забранено, въпреки че сезонните работници в селското, горското и туристическия сектор могат да бъдат освободени от тази забрана.

Белгия – PCR тест и карантина за туристи от определени региони в Европа
Ако пътуващите посетят определени части на няколко държави в Европа , те трябва да се поставят на карантина или да направят тест за COVID-19 при завръщането си в Белгия.

Те включват области на България, Кипър, някои региони в Германия, няколко френски департамента, Гърция, няколко области в Хърватия, Лихтенщайн, Люксембург, Монако, някои провинции в Холандия, големи части от Испания и Обединеното кралство, наред с други.

Всички въздушни пътници до Белгия трябва да попълнят „ Формуляр за локация на пътници в общественото здравеопазване “ и да го предадат на граничните власти.

Пътуванията, които не са от съществено значение за и извън ЕС и страните от Шенген остават забранени.

Босна и Херцеговина – отвори отново за туризъм от 16 юли

На 16 юли Босна отвори граници за граждани на ЕС и Шенген, носещи отрицателен тест за коронавирус не по-стар от 48 часа.

Все още има забрана за пътуване за всички други чуждестранни граждани, въпреки че на хора със специални обстоятелства (като медицинско лечение, бизнес среща, погребение или които са в компанията на съпруг, който е босненски гражданин) може да бъде разрешено влизане. Все пак може да се наложи отрицателен тест за COVID-19.

България – приветства туристите от 46 държави без ограничения

България отвори границите си на 1 юни за страни от ЕС, Великобритания, Сан Марино, Андора, Монако, Ватикана, Сърбия и граждани на Северна Македония, както и за медицински работници и членове на семейства на български граждани, както е посочено на уебсайта на правителството.

Пътуващите от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Украйна също са допуснати, без да е необходимо да представят отрицателен тест за COVID-19.

Пристигащите от Сърбия, Косово, Босна, Северна Македония, Албания, Кувейт, Молдова, Израел и всяка друга трета държава трябва да предадат отрицателен тест за COVID-19. Междувременно туристите от тези страни трябва да подадат декларация, в която признават, че са информирани за противоепидемичните мерки на страната и за рисковете, свързани с COVID-19, до здравния инспектор на границата.

Хърватия – Гражданите на страните от ЕС могат да пътуват без ограничения
Границите остават отворени за гражданите на ЕС, Великобритания, Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн, Андора, Сан Марино, Монако и Светия престол. Това включва и семействата на споменатите граждани.

Влизането от трети страни обаче може да бъде разрешено и по бизнес, учебен и дори туристически причини, като се предоставя съответна документация, изброена тук . В тези случаи при пристигане е задължително да се представи отрицателен PCR тест, който не е по-стар от 48 часа. Пътуващите, които не представят тест, но отговарят на критериите за гореспоменатите случаи, трябва да преминат 14-дневна карантина.

Правителството посъветва всички пътуващи да попълнят онлайн формуляр, за да съкратят граничните проверки.

Кипър – Кипър възобнови туристическите пътувания на 9 юни, след като затвори границите си за почти три месеца.

Властите са създали три списъка въз основа на епидемиологичната обстановка на страните, които подробно посочват дали пътниците от тези дестинации имат право да влизат и при какви условия. Списъците се актуализират ежеседмично от Министерството на здравеопазването и могат да се открият тук. Всички пътници, независимо от тяхната националност, трябва да попълнят формуляр, наречен „Кипърски полетен пропуск“ в рамките на 24 часа преди излитането си.

Чехия – Страните от ЕС са разделени на групи, в зависимост от риска.
Всички държави членки на ЕС с изключение на Испания сега са в нискорисковата зелена група, което означава, че пътуващите могат да влязат в Чешката република без ограничения. Към тях се присъединяват Андора, Австралия, Исландия, Япония, Канада, Южна Корея, Лихтенщайн, Монако, Федерална република Германия, Норвегия, Нова Зеландия, Сан Марино, Тайланд, Тунис, Швейцария, Ватикана и Великобритания.

Понастоящем Испания е класифицирана като „червена“ и туристите трябва да представят отрицателен тест за коронавирус при пристигане.

Влизането е забранено на всички други граждани на трети държави, с изключение на е или случаите, изброени тук .

Дания – Границите на Дания отново се затварят за много европейски страни, но това подлежи на промяна въз основа на набор от здравни мерки и анализ. Части от граничните райони в Швеция също са отворени отново. Списъкът на затворените държави се актуализира ежеседмично.

Франция, Португалия, Испания, Обединеното кралство Белгия и Холандия са сред страните с висок риск в списъка към 14 октомври.

Естония – Гражданите на ЕС, тези в Шенгенското пространство, Великобритания, Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана вече могат да пътуват до Естония, ако са без симптоми.

Гражданите от други държави, които не са споменати в списъка, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина.

Финландия – От 11 септември Финландия позволи пристигането без задължително тестване или карантина за идващи от държава с по-малко от 25 случая на 100 000 души през последните две седмици.

Право на свободното пътуване от всички държави от ЕС, Шенген и Обединеното кралство ще бъде въведено от 23 ноември, дори със случи над гореспоменатия брой.

Пътниците обаче ще трябва да имат доказателство за отрицателен тест за COVID-19, направен през последните 72 часа. Те също така ще бъдат поставени под карантина 72 часа след пристигане и ще трябва да направят втори тест. Когато излезе този втори отрицателен резултат, те ще могат да пътуват из Финландия свободно.

Франция – Пътуващите от държави членки на ЕС, както и от Андора, Австралия, Канада, Грузия, Светия престол, Исландия, Япония, Лихтенщайн, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Руанда, Сан Марино, Южна Корея, Швейцария, Тайланд, Тунис, Обединеното кралство и Уругвай имат право да влизат в страната от 15 юни без здравен сертификат или каквато и да е форма на карантина при пристигане.

Но пътниците от Испания и Обединеното кралство са помолени да се подложат на доброволна карантина, „в реципрочност“ на действащите разпоредби в двете страни, обясни френското министерство на външните работи.

Германия – добавени са повече рискови области към 7-и октомври.
Те включват област Търговище в България и окръзите Вуковарско-сремска, Сисачко-мославачка, Крапинско-Загорска жупания в Хърватия. В Литва окръг Каунас сега се счита за застрашен, както и административните области Край Жилина, Прешов, Братислава, Нитра и Трнава в Словакия. Същото се отнася и за Засавска, Горенска, Осреднесловенска и Савинска в Словения и Ноград, Бараня, Хайду-Бихар, Яс-Нагикун-Солнок, Боршод-Абауй-Земплен, Комаром-Естергом и Саболч-Сатмар-Берег.
Холандия – с изключение на Зеландия – Румъния и Кюрасао се считат за цели рискови зони.

Всички пътници, които не са включени в този списък, могат да влязат в Германия без ограничения.

Германия е предложила да плати теста за коронавирус за хората, които влизат в страната от рисковите региони през първите три дни от пристигането им.

Гърция – тестове, необходими за някои страни
Пътуващите от Чехия и Полша ще трябва да имат отрицателен тест COVID-19, направен до 72 часа преди влизането им в Гърция. Актуализирана информация за ограниченията за пътуване в Гърция можете да намерите тук , както и задължителният формуляр за локация на пътници, който трябва да бъде попълнен преди пристигането от ВСИЧКИ пътуващи.

ВИЖТЕ ВТОРА ЧАСТ ТУК

Повече по Темата

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Комисията Урсула фон...

Натискът по границите на ЕС: В каква посока ще се промени миграционната политика?

380 хиляди са нелегалните мигранти в Европа през 2023 година. Има ли натиск, къде е България и какво ще се случи – темата коментират...

„Спасените: 20 години история“ – изложба на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица в Европейския парламент

В чест на повече от 20 години непоколебима отдаденост към благосъстоянието на животните в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ с гордост представя вълнуваща...

„Минало несвършено“ – роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“

Излезе от печат „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“. Майсторски замислена, динамична и завладяваща история, която разширява...

България ще се включи в екипа на „Евроджъст“ за разследване на военни престъпления в Украйна

Министърът на правосъдието Атанас Славов изрази решителност България да бъде една от страните, които ще участват във възстановяването на справедливостта след престъпната война на...