18.3 C
София
сряда, май 29, 2024

COVID-19: Пълен списък на правилата и ограниченията за пътуване в европейските държави (Втора част)

Препоръчваме Ви

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Комисията Урсула фон...

Натискът по границите на ЕС: В каква посока ще се промени миграционната политика?

380 хиляди са нелегалните мигранти в Европа през 2023 година. Има ли натиск, къде е България и какво ще се случи – темата коментират...

„Спасените: 20 години история“ – изложба на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица в Европейския парламент

В чест на повече от 20 години непоколебима отдаденост към благосъстоянието на животните в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ с гордост представя вълнуваща...

„Минало несвършено“ – роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“

Излезе от печат „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“. Майсторски замислена, динамична и завладяваща история, която разширява...

Това са ограниченията и правилата за пътуване на осналите европейски страни от пълния списък, изготвен от „Евронюз“:

Унгария – границите са затворени от 1 септември
Унгария ще затвори границите си за чужденци от 1 септември, а гражданите, завръщащи се от чужбина, ще бъдат задължени да се самокарантират или за период от 14 дни, или докато дадат два отрицателни теста, взети през интервал от два дни.

Исландия – чуждестранните граждани трябва да се регистрират
Исландия отвори врати за пътуващите в ЕС и Великобритания на 15 юни. Туристите се тестват при пристигане. Няколко часа по-късно те получават резултата на телефона си, след като изтеглят приложение за проследяване.

Тестът, безплатен за период от две седмици, ще струва 15 000 исландски крони (100 евро) от 1 юли. Децата, родени през или след 2005 г., ще бъдат освободени от такса.
Властите все още не са изчистили процедурите за тези, които са положителни.

Правителството реши, че всички чуждестранни граждани, които понастоящем се намират в страната, които не могат да напуснат поради ограничения на пътуването, карантина или изолация, ще трябва да се регистрират, за да бъде престоят им закон.

Ирландия – всички страни от ЕС / ЕИП са премахнати от зеления списък

В момента ирландските здравни власти изискват всеки, който влиза в Ирландия, с изключение на Северна Ирландия, да се самоизолира за 14 дни при пристигане, включително и ирландските граждани.

Пристигащите трябва да попълнят формуляр за локация на пътници, въпреки че съществуват изключения за доставчици на основни услуги по веригата на доставки, като превозвачи, пилоти и морски персонал.

Италия – необходима е карантина за две страни от ЕС
Границите в Италия бяха отворени на 3 юни за граждани от ЕС, Обединеното кралство, Шенгенското пространство, Андора, Ватикана, Сан Марино и Монако след блокиране в цялата страна, което влезе в сила на 9 март.

Пътуващите, пристигащи от България и Румъния, обаче трябва да се самоизолират за 14 дни, както и всички пътници, които не са дошли от една от следните държави: Австрия, Белгия, Кипър, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Чехия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария, Великобритания, Андора, Княжество Монако, Република Сан Марино и Ватикана.

Всички пътуващи в Италия трябва да попълнят формуляр за пътници на уебсайта на външното министерство, който също предоставя актуализации относно ограниченията за пътуване за Италия.

Всички италиански пътнически круизни кораби са преустановили дейността си до допълнително уведомление.

Латвия – въвежда 10-дневна карантина за страните с риск
От 10 октомври Латвия въведе десетдневна карантина за пътници от високорискови страни. Те включват Андора, Чехия, Испания, Холандия, Белгия, Франция, Великобритания, Исландия, Люксембург, Словакия, Румъния, Унгария, Словения, Австрия, Ирландия, Малта, Португалия, Дания, Швейцария, Хърватия, Полша, Монако, Сан Марино, Швеция Италия, Литва, България, Естония, Лихтенщайн, Гърция и Германия.

Само пет държави са в списъка с ниска заплаха: Латвия, Финландия, Норвегия, Кипър и Ватикана. Този списък се актуализира ежеседмично.

Литва – Литва отворя своите граници за граждани от ЕС, ЕИП, Швейцария и Обединеното кралство, при условие че честотата на COVID-19 в страната, в която пребивават, не надвишава 16 случая на 100 000 души от населението през последните 14 календарни дни.

Изискванията за самоизолация при пристигане от тези страни бяха отменени.

Люксембург – не е разрешен туризъм за граждани на трети държави
Границата на Люксембург с Германия е отворена на 15 май и пътуванията не са ограничени с други европейски държави, въпреки че пътуванията извън Европа са забранени.

Люксембург също се придържа към списъка от ЕС, който позволява пътувания от Австралия, Канада, Китай (при условие че се потвърди реципрочност на ниво ЕС), Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай.

Малта – гражданите на трети държави трябва да са прекарали време в зеления списък за влизане

На 1 юли границите бяха отворени за пътници от Германия, Австрия, Кипър, Швейцария, италианските острови Сицилия и Сардиния, Исландия, Словакия, Норвегия, Дания, Унгария, Финландия, Ирландия, Литва, Израел, Латвия, Естония, Люксембург, Чехия Република, Италия, Франция, Полша, Испания, Хърватия и Гърция.

Ограниченията бяха премахнати на 15 юли за хора, идващи от Лихтенщайн, Холандия, Норвегия, Португалия, Словакия, Словения, Румъния, Италия, Обединеното кралство, Андора, Монако, Сан Марино, Ватикан, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея Китай, Руанда, Уругвай, Япония, Мароко, Тайланд, Тунис, Ливан, Индонезия, Обединени арабски емирства, Турция, Йордания.

Черна гора – отворени граници при безопасни епидемиологични условия
Влизането в Черна гора е разрешено от страни в зеления списък, който включва държави членки на ЕС, заедно с Андора, Азербайджан, Беларус, Грузия, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Турция, Обединеното кралство, Украйна.
Всички пътници от страни в жълтия списък ще трябва да предоставят отрицателен резултат за COVID-19, който е даден през последните 72 часа. Такива държави от жълтия списък включват: Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония и Сърбия.

Холандия – Холандското правителство ограничава ненужните пътувания на хора от трети държави до 1 юли, но гражданите на ЕС – включително британски граждани – вече могат да влизат в страната.

Пътуващите обаче от Андора, Австрия (Инсбрук и Виена), Белгия (Антверпен, столица Брюксел, провинции Лиеж и Валония Брабант), България, Хърватия, Чехия, Дания (Копенхаген, Фаборг Митфин и Слагелсе), Франция, Гърция (всички гръцки острови), Унгария (Будапеща), Малта, Монако, Португалия (Area Metropolitana de Lisboa и Leziria do Tejo), Румъния, Испания , Швейцария (Кантони Женева, Фрайбург и Во) силно се препоръчва да се поставят под карантина за 14 дни при пристигане.

Подобно на много други държави, има строги изисквания за ръкостискане, поддържане на социално дистанциране и миене на ръцете.

Норвегия – изисква се карантина от определени европейски горещи точки
Норвегия затвори границите си и само пътници за други скандинавски страни – Дания, Исландия и Финландия – успяха да се върнат на 15 юни.

От 10 октомври всички пристигащи от Андора, Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Монако, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Обединеното кралство и град Вайткан трябва да се самокарантират за 10 дни.

Полша – Границите се отвориха за гражданите на ЕС на 13 юни без поставяне под карантина, а някои международни полети от блока бяха рестартирани.

Външната граница на Полша с ЕС остава затворена, с изключение на специфични обстоятелства.

Португалия – Пътувания на граждани на държави от ЕС, Шенгенско пространство и пътници на полети от Обединеното кралство, Бразилия, Общността на португалските езикови страни, САЩ, Канада, Венецуела и Южна Африка са разрешени в страната.

Граничен контрол се прилага от 16 март. В момента няма изискване пристигащите да преминат под карантина, освен на Азорските острови и Мадейрас. Границата с Испания се отвори отново на 1 юли.

Русия – PCR тест се изисква при пристигане
Русия изготви списък с 13 държави, с които може да възобнови полетите си: Обединеното кралство, Унгария, Германия, Дания, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Финландия, Виетнам, Китай, Монголия и Шри Ланка.

Румъния – някои международни полети остават преустановени
Хората, идващи от страни от ЕС, както и от Норвегия, Швейцария, Исландия и Лихтенщайн, могат да влязат, но те трябва да се самоизолират в продължение на 14 дни, ако процентът на заболеваемост в страната на произход е по-голям от този в Румъния.

Имайте предвид, че преките пътнически полети от Швеция, Португалия, Великобритания, САЩ, Иран и Турция са преустановени.

Сърбия – PCR тест е необходим за четири страни от ЕС
Границите на Сърбия са отворени. Пътуващите от Хърватия, България, Румъния и Северна Македония обаче трябва да предоставят PCR тест.

Словакия – без ограничения за страните с „нисък риск“
Австралия, Австрия, България, Канада, Кипър, Китай, Дания, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Япония, Лихтенщайн, Литва, Латвия, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Сан Марино, Словения, Южна Корея, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство, Ватикана са добавени към списъка на „страните и териториите с нисък риск“.

Словения – необходима е карантина за пътници от страните с висок риск
Словения отново отвори граници за граждани, идващи от много страни на 15 май.

Понастоящем страната работи с цветно кодирана система със зелен списък – повечето от страните в списъка са европейски, както и Австралия, Нова Зеландия, Сърбия и Уругвай – не подлежат на ограничения.

Всеки, който влиза от държава с високи нива на COVID-19, ще трябва да се постави под карантина за 14 дни.

Испания – здравна проверка за всички въздушни / морски пътници при пристигане
На 21 юни Испания отвори отново своите граници към държавите членки на ЕС, страните от Шенгенското пространство и Великобритания. Никой от тези пътници не трябва да се самоизолира.

Португалия беше единственото изключение от горепосоченото, но границата между двете страни се отвори отново на 1 юли. Страната се отвори и за списъка с държави, които не са членки, одобрен от Съвета на ЕС.

Швеция – несъществена забрана за пътуване от страни извън ЕС
Швеция въведе гранични ограничения, но това се отнася само за несъществени пътувания от страни извън ЕС / ЕИП, с изключение на Великобритания и Швейцария.

Това ограничение влезе в сила на 19 март и беше удължено до 31 октомври.

Швейцария – добави Люксембург към списъка на страните с висок риск
Швейцария, която въведе граничен контрол на 13 март, отвори отново границите на всички страни от ЕС, Великобритания, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн на 15 юни, вместо на 6 юли, както беше планирано по-рано.

Правителството отново отвори граници за работници извън ЕС и извън ЕАСТ на 6 юли, както обяви на 24 юни.

На чуждестранни граждани, които в момента се опитват да влязат в Швейцария без валидно разрешение за пребиваване или работа, ще бъде отказано влизане.

Понастоящем въздушните пътници от чужбина могат да влизат в страната само през летищата в Цюрих, Женева и Базел.

Турция – границите са отворени
Турция отвори границата си за чуждестранни пътници, с изключение на сухопътната граница с Иран. Пристигащите може да се наложи да преминат през здравни проверки.

Великобритания – Англия изискваше хората, пристигащи от чужбина, да се поставят под карантина в продължение на 14 дни при пристигането си, но отмени това правило на 10 юли за редица държави, които смята за „нискорискови“ .

Уелс, Шотландия и Северна Ирландия въведоха общо същите правила като Англия, но може да се различават леко.

Оттогава няколко държави, които преди са били в списъка на коридорите за пътуване, са премахнати, което означава, че пътниците, идващи от тези дестинации, ще трябва да се поставят под карантина.

Хора, пристигащи от Кипър, Естония, Финландия, Гибралтар, Германия, Гърция (с изключение на Крит и Миконос, Лесбос, Санторини, Серифос, Тинос, Закинтос), Гренландия, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Норвегия, Сан Марино, Швеция и Ватикана не се нуждаят от карантина.

Пътуващите от други страни в Европа ще бъдат подложени на 14-дневна карантина – но това може да се провери на уебсайта на правителството на Великобритания.

Както и в други страни, някои професии са освободени от тези правила, като например здравни работници, пътуващи за предоставяне на здравни грижи в страната. При пристигането си, тези, от които се изисква да се самоизолират, трябва да предоставят своите данни за пътуване и контакт.

ВИЖТЕ ЧАСТ ПЪРВА ТУК

Повече по Темата

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Комисията Урсула фон...

Натискът по границите на ЕС: В каква посока ще се промени миграционната политика?

380 хиляди са нелегалните мигранти в Европа през 2023 година. Има ли натиск, къде е България и какво ще се случи – темата коментират...

„Спасените: 20 години история“ – изложба на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица в Европейския парламент

В чест на повече от 20 години непоколебима отдаденост към благосъстоянието на животните в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ с гордост представя вълнуваща...

„Минало несвършено“ – роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“

Излезе от печат „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“. Майсторски замислена, динамична и завладяваща история, която разширява...

България ще се включи в екипа на „Евроджъст“ за разследване на военни престъпления в Украйна

Министърът на правосъдието Атанас Славов изрази решителност България да бъде една от страните, които ще участват във възстановяването на справедливостта след престъпната война на...