Нощни клубове и ресторанти трескаво събират резервации за Коледа и Нова година, въпреки че засега не е ясно дали ще бъдат отворени за празниците. Това показа сочат данните в най-големите портали за резервации на маси.
Броени дни преди 21 декември, когато изтича наложеният в момента частичен локдаун у нас, равносметката показва, че ресторантьорите се готвят да работят. Кръчмите в столицата например приемат резервации за 31 декември, като дори предлагат до 30% отстъпка от цената на куверта, ако масата се запази сега. Резервацията пък трябва да е до 15 души на маса, въпреки че настоящите мерки забраняват събирането на повече от 15 души въобще в помещение.
С онлайн резервации за Нова година са решили да спасят празниците ресторанти в Пловдив. Кувертите варират от около 100 до около 160 лева, като детският е двойно по-евтин. Въпросните заведения са обявили дори в сайтовете си празничните си новогодишни менюта, които са много по-богати в сравнение с изминали години. В тях влизат салати, студени ордьоври, няколко вида основни ястия и десерти. Жестът към потенциалните им бъдещи гости е да могат да изберат какво да включва тяхното меню, за да бъде изборът индивидуален. Условия дали ще има празненства ресторантите не поставят. Липсват указания в сайтовете и дали ще връщат пари, ако тържествата бъдат отменени заради пандемията. На този етап обаче в онлайн резервациите не се изисква предплащане на кувертите.
Заведенията в Бургас също масово приемат резервации за новогодишната нощ, но без обичайното капаро. Всеки клиент се предупреждава, че резервацията му гарантира запазено място, но само ако отпуснат мерките. Има и много заведения, които отказват резервации и категорично са решили, че няма да работят по празниците.
Някои от собствениците отговориха, че времето е прекалено кратко, за да организират новогодишно празненство, затова и няма да работят.
Във Велико Търново заведенията, които проверихме по телефона, отговориха, че нямат места за Коледа и Нова година, тъй като са резервирани още от есента.