10.8 C
София
петък, май 17, 2024

Как и къде се произвежда една от най-обичаните и скъпи подправки в целия свят – шафран

Препоръчваме Ви

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Комисията Урсула фон...

Натискът по границите на ЕС: В каква посока ще се промени миграционната политика?

380 хиляди са нелегалните мигранти в Европа през 2023 година. Има ли натиск, къде е България и какво ще се случи – темата коментират...

„Спасените: 20 години история“ – изложба на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица в Европейския парламент

В чест на повече от 20 години непоколебима отдаденост към благосъстоянието на животните в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ с гордост представя вълнуваща...

„Минало несвършено“ – роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“

Излезе от печат „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“. Майсторски замислена, динамична и завладяваща история, която разширява...

Шафрановият минзухар цъфти в долината на Кашмир, заобиколен от Хималаите от всички страни, само две седмици в годината. Шафранът, или както още го наричат ​​още – подправката на царете, е пренесен в Европа, в Испания през 10-ти век от арабите.

В края на есента, обикновено през ноември и началото на декември, местните семейства се борят с времето, за да наберат цветята му и да произведат една от най-ценните подправки в света –  шафран. Шафранът може да се продава за повече от 3000 евро на килограм.

Euronews

Много обичани и широко използвани в персийската, индийската, арабската и европейската кухня, ароматите на тази подправка са символично пътуване във времето и различните култури.

Процесът за производство на шафран е много труден и изисква голямо внимание.

Първо – нежните цветя се събират на ръка и се поставят в плетени кошници. За един килограм шафран са необходими около 150 000 цветя. След това лилавите листенца се отстраняват внимателно от всяко цвете, също на ръка. Показват се три нежни близалца, които по-късно се сушат на слънце или със специални машини.

Euronews

Euronews

Много местни семейства работят заедно за производството на подправката, но са създадени и модерни съоръжения за помощ при работата, за да се повишат качеството и количеството на шафрана. И въпреки това повечето от местните предпочитат да използват старите техники за бране и изсушаване на цветчетата.

Източник: Euronews

Повече по Темата

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Комисията Урсула фон...

Натискът по границите на ЕС: В каква посока ще се промени миграционната политика?

380 хиляди са нелегалните мигранти в Европа през 2023 година. Има ли натиск, къде е България и какво ще се случи – темата коментират...

„Спасените: 20 години история“ – изложба на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица в Европейския парламент

В чест на повече от 20 години непоколебима отдаденост към благосъстоянието на животните в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ с гордост представя вълнуваща...

„Минало несвършено“ – роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“

Излезе от печат „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“. Майсторски замислена, динамична и завладяваща история, която разширява...

България ще се включи в екипа на „Евроджъст“ за разследване на военни престъпления в Украйна

Министърът на правосъдието Атанас Славов изрази решителност България да бъде една от страните, които ще участват във възстановяването на справедливостта след престъпната война на...