Шафрановият минзухар цъфти в долината на Кашмир, заобиколен от Хималаите от всички страни, само две седмици в годината. Шафранът, или както още го наричат още – подправката на царете, е пренесен в Европа, в Испания през 10-ти век от арабите.
В края на есента, обикновено през ноември и началото на декември, местните семейства се борят с времето, за да наберат цветята му и да произведат една от най-ценните подправки в света – шафран. Шафранът може да се продава за повече от 3000 евро на килограм.
Много обичани и широко използвани в персийската, индийската, арабската и европейската кухня, ароматите на тази подправка са символично пътуване във времето и различните култури.
Процесът за производство на шафран е много труден и изисква голямо внимание.
Първо – нежните цветя се събират на ръка и се поставят в плетени кошници. За един килограм шафран са необходими около 150 000 цветя. След това лилавите листенца се отстраняват внимателно от всяко цвете, също на ръка. Показват се три нежни близалца, които по-късно се сушат на слънце или със специални машини.
Много местни семейства работят заедно за производството на подправката, но са създадени и модерни съоръжения за помощ при работата, за да се повишат качеството и количеството на шафрана. И въпреки това повечето от местните предпочитат да използват старите техники за бране и изсушаване на цветчетата.
Източник: Euronews