Крайбрежието на Далмация в Хърватия е известно със своите зашеметяващи пейзажи, красиви плажове и пленяващо море. А знаехте ли, че там се намира и първата в света подводна винарна?
Покрай полуостров Пелешац, недалеч от Дубровник, се намира малкото село Драче. Тук се намира първата и единствена в света подводна винарна, сгушена в корабокрушение под Адриатика. Туристите са поканени да се гмуркат до избата и да изследват този уникален подход за производство на вино.
Полуостров Пелешац е известен със своите изискани лозя, от които се произвеждат световноизвестни сортове вино, като Дингач – „кралят на хърватското вино“. Но от 2011 г. насам винарска изба Edivo се доверява на различен подход за отлежаването на виното си – потапя го под морето.
@EdivoWines @CNN #diving #underseawine #winery #wine #sealife #dubrovnik #peljesac #croatia pic.twitter.com/IX6zCnfxjk
— Edivo wines (@EdivoWines) May 20, 2020
Винарска изба Edivo е първата винарна в света, която има лиценз за отлежаване на вино под водата, в морето. Освен това е и единствената с патент за продажба на вино в амфора – древен тип съдове, традиционно изработени от керамика. Създателите на изба Edivo твърдят, че виното, което е отлежало по този начин носи в себе си уникален вкус и неповторима история.
„Стигнахме до идеята да правим подводно вино, защото обичаме гмуркането и всичко, свързано с морето“, казва пред Euronews Нивес Роман, мениджър във винарна Edivo.
Създаването на „Морската мистерия“!
Първата бутилка вино, потопена успешно в морето, започна своето пътуване в края на 2013 година. Екипът е опитал първоначално на няколко места около полуострова и мястото, на което са се спрели сега, е идеално, тъй като температурата на морето е 15 градуса по Целзий през цялата година. Стабилната температура е ключов фактор за производството на вино. Създателите са решили да кръстят уникалното си творение „Navis Mysterium“, което означава „морската мистерия“.
Как се прави виното?
Виното се прави с местно отглеждано грозде. Виното отлежава в бъчва една година, преди да бъде потопено на дълбочина между 18-25 метра, където ще трябва да престои още две години. През това време виното се запечатва в теракотена амфора или бутилка за вино.
„Всяка амфора е ръчно изработен продукт, тъй като трябва да премине 14-дневна процедура на почистване, след като бъде извадена от водата. Коралите, морските черупки и водораслите стават част от дизайна. Всяка амфора или всяка бутилка се превръща в уникален скулптурен шедьовър – перфектен сувенир с подписа на Адриатическо море “, обяснява Роман.
Водолазният екип на компанията наблюдава винарната на всеки 14 дни, като междувременно отвежда някои туристите до тайното място на морската изба.
Източник: Euronews