Сдружението на заведенията в България (СЗБ) предлага три варианта за разхлабване на противоепидемичните мерките. „Това са желанията на ресторантьорите, а не популистки решения. Това и на първо място е бизнес логиката, по която ние съществуваме и сме градили бизнеса си”, посочват от организацията.
Пожелателно отваряне на външните части на заведенията, предвижда първият вариант, като от организацията изтъкват, че тези от ресторантьорите, които го направят, няма да могат да се възползват от обезщетения.
Вторият вариант предвижда отваряне на всички ресторанти от 1 април, а на нощните заведения – от 15 април 2021 г.
При третия вариант се предлага отваряне на външните части на заведенията, но с успоредно компенсиране на бизнеса за този период по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал.