„Смехът на хляба“ и „Радостната танцуваща салата“ не са обичайните ястия в менюто в Тайланд, но едно заведение за хранене се надява, че кухнята му, благодарение на канабиса. може да привлече повече чуждестранни туристи и да премахне табуто от наскоро легализираната марихуана.
Ресторантът в болницата Chao Phya Abhaibhubejhr в Прачин Бури започна да сервира свои собствени щастливи ястия този месец, след като Тайланд легализира канабиса и позволи държавно упълномощени фирми да култивират растението.
„Листата от канабис, макар и в малко количество, когато се поставят в храната, могат да помогнат на пациента да се възстанови по-бързо от определени болести“, каза Пакакронг Куанкао, ръководител на проекта в болницата в Тайланд.
„Листата от канабис може да подобрят апетита и да помогнат на хората да спят по-добре, както и да подобрят настроението им към по-добро“, допълва още Куанкао.
Болницата е известна като пионер в Тайланд за изучаване на марихуана и способността ѝ да облекчава болката и умората. През 2017 г. Тайланд стана първата държава от Югоизточна Азия, която легализира канабиса за медицинска употреба и оттогава откри многобройни медицински клиники за марихуана.
Посетители на ресторанта споделят, че досега не са приемали канабис, но им харесва, както и че листата му приличат на обикновени зеленчуци, но последиците са доста по-различни. Някои споделят, че маригуаната изсушава гърлото им и след нея жадуват за салдкиши.
Заместник-министърът на образованието на Тайланд Канокван Вилаван заяви, че следващата стъпка е да сътворят известни тайландски ястия, които да добият популярност сред международната публика.
„Планираме да добавим (повече) канабис към тайландски ястия, които вече са добре познати, като зелена супа от къри, за да увеличим още повече популярността на тези ястия“, каза Канокван.
Източник: Ройтерс