10.8 C
София
петък, май 17, 2024

Вижте кои са някои от най-полезните и вкусни плодове и зеленчуци

Препоръчваме Ви

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Комисията Урсула фон...

Натискът по границите на ЕС: В каква посока ще се промени миграционната политика?

380 хиляди са нелегалните мигранти в Европа през 2023 година. Има ли натиск, къде е България и какво ще се случи – темата коментират...

„Спасените: 20 години история“ – изложба на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица в Европейския парламент

В чест на повече от 20 години непоколебима отдаденост към благосъстоянието на животните в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ с гордост представя вълнуваща...

„Минало несвършено“ – роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“

Излезе от печат „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“. Майсторски замислена, динамична и завладяваща история, която разширява...

Много е важно да се храните със сезонни плодове и зеленчуци. По този начин вие избягвате консумацията на химикали и на всякакви ГМО прудукти. Можете да ядете плодовете и зеленчуците сурови, както и печени, варени или приготвени по различни начини. Приготвили сме ви някои от най-лесно достъпните, най-богатите на хранителни вещества и най-здравословните есенни плодове и зеленчуци.

Сладък картоф

Freepik

Сладките картофи са един от най-здравословните видове картофи. Те съдържат  витамини, минерали и фибри. Притежават противоракови, антидиабетни и противовъзпалителни свойства. Добър източник са на мед, диетични фибри и желязо. Сладките картофи имат нисък гликемичен индекс и са по-малко склонни да прeдизвикат скок в нивото на кръвната захар след приемането им. Всички сортове сладки картофи съдържат важни антибактериални и противогъбични свойства.

Тиква

Freepik

Тиквата е кралицата на есента. Тя е богата на фибри, протеин, калий, магнезий и бета-каротин. Някои от най-големите й ползи за здравето ни са свързани с подсилването на имунитета, прочистването на черния дроб, поддържането на по- добро зрение. Тиквата подпомага здравето на сърцето, както и предотвратява болести като рак и диабети. Тиквата е не само вкусна и полезна, но и е подходяща за най-различни начини на готвене.

Смокиня

Freepik

Смокинята е полезен, сладък и много вкусен плод. Смокините са чудесни за консумация, както пресни, така и сушени. Плодът намира широко приложение в народната медицина, благодарение на изключителните си полезни свойства. Смокинята съдържа захар, под формата на лесноусвоимите за организма глюкоза и фруктоза, както и витамините А, В1, В2, С.  Плодът се вари и се използва за лечение на възпалени дихателните пътища и простуда, както и като гаргара при възпалени венци и ангина. Смокините намаляват секрецията на инсулин и допринасят за запазване на стабилни нива на кръвната захар и понижават силното сърцебиене. Влакнините в смокините насърчават здравословното функциониране на червата. Полезни са при анемия, при заболявания на черния дроб и далака.

Червени боровинки

Freepik

Червените боровинки се считат за един от най-полезните плодове в света. Те са известни на първо място със способността си да намаляват риска от инфекции на пикочните пътища. Този плод подсилва имунната система, прочиства черния дроб, балансира нивата на кръвна захар, предотвратява възпалявания на венците. Червените боровинки са прекрасна добавка към вашите смутита. Можете да ги прибавите и към овесена каша, гранола или да си направете сок от червени боровинки.

Карфиол

Freepik

Добре изпечен, направен на пюре или суров, карфиолът е богат на витамини С и К. Карфиолът е с богато съдържание на витамини от B групата и на фибри.  Приемането на карфиол създава чувсъво на ситост  у нас и поддържа здравето на храносмилателния тракт. Диетолози препоръчват хората, които са с наднормено тегло, да го включат обезателно в храната си, защото калорийното му съдържание е изключително малко -само 27 калории на 100 грама.  Съдържанието на фолиева киселина в този зеленчук го прави предпочитан продукт за жени, които планират бременност. Той е отлично средство за предотвратяване на увреждане на нервната система на нероденото дете.

Повече по Темата

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Европейската комисия ще препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщи председателят на Комисията Урсула фон...

Натискът по границите на ЕС: В каква посока ще се промени миграционната политика?

380 хиляди са нелегалните мигранти в Европа през 2023 година. Има ли натиск, къде е България и какво ще се случи – темата коментират...

„Спасените: 20 години история“ – изложба на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица в Европейския парламент

В чест на повече от 20 години непоколебима отдаденост към благосъстоянието на животните в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ с гордост представя вълнуваща...

„Минало несвършено“ – роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“

Излезе от печат „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал на NOVA „Отдел „Издирване“. Майсторски замислена, динамична и завладяваща история, която разширява...

България ще се включи в екипа на „Евроджъст“ за разследване на военни престъпления в Украйна

Министърът на правосъдието Атанас Славов изрази решителност България да бъде една от страните, които ще участват във възстановяването на справедливостта след престъпната война на...