Много е важно да се храните със сезонни плодове и зеленчуци. По този начин вие избягвате консумацията на химикали и на всякакви ГМО прудукти. Можете да ядете плодовете и зеленчуците сурови, както и печени, варени или приготвени по различни начини. Приготвили сме ви някои от най-лесно достъпните, най-богатите на хранителни вещества и най-здравословните есенни плодове и зеленчуци.
Сладък картоф
Сладките картофи са един от най-здравословните видове картофи. Те съдържат витамини, минерали и фибри. Притежават противоракови, антидиабетни и противовъзпалителни свойства. Добър източник са на мед, диетични фибри и желязо. Сладките картофи имат нисък гликемичен индекс и са по-малко склонни да прeдизвикат скок в нивото на кръвната захар след приемането им. Всички сортове сладки картофи съдържат важни антибактериални и противогъбични свойства.
Тиква
Тиквата е кралицата на есента. Тя е богата на фибри, протеин, калий, магнезий и бета-каротин. Някои от най-големите й ползи за здравето ни са свързани с подсилването на имунитета, прочистването на черния дроб, поддържането на по- добро зрение. Тиквата подпомага здравето на сърцето, както и предотвратява болести като рак и диабети. Тиквата е не само вкусна и полезна, но и е подходяща за най-различни начини на готвене.
Смокиня
Смокинята е полезен, сладък и много вкусен плод. Смокините са чудесни за консумация, както пресни, така и сушени. Плодът намира широко приложение в народната медицина, благодарение на изключителните си полезни свойства. Смокинята съдържа захар, под формата на лесноусвоимите за организма глюкоза и фруктоза, както и витамините А, В1, В2, С. Плодът се вари и се използва за лечение на възпалени дихателните пътища и простуда, както и като гаргара при възпалени венци и ангина. Смокините намаляват секрецията на инсулин и допринасят за запазване на стабилни нива на кръвната захар и понижават силното сърцебиене. Влакнините в смокините насърчават здравословното функциониране на червата. Полезни са при анемия, при заболявания на черния дроб и далака.
Червени боровинки
Червените боровинки се считат за един от най-полезните плодове в света. Те са известни на първо място със способността си да намаляват риска от инфекции на пикочните пътища. Този плод подсилва имунната система, прочиства черния дроб, балансира нивата на кръвна захар, предотвратява възпалявания на венците. Червените боровинки са прекрасна добавка към вашите смутита. Можете да ги прибавите и към овесена каша, гранола или да си направете сок от червени боровинки.
Карфиол
Добре изпечен, направен на пюре или суров, карфиолът е богат на витамини С и К. Карфиолът е с богато съдържание на витамини от B групата и на фибри. Приемането на карфиол създава чувсъво на ситост у нас и поддържа здравето на храносмилателния тракт. Диетолози препоръчват хората, които са с наднормено тегло, да го включат обезателно в храната си, защото калорийното му съдържание е изключително малко -само 27 калории на 100 грама. Съдържанието на фолиева киселина в този зеленчук го прави предпочитан продукт за жени, които планират бременност. Той е отлично средство за предотвратяване на увреждане на нервната система на нероденото дете.