Ядките съдържат висок процент мазнини, но въпреки това са изключително здравословни. Те укрепват сърцето, засилват концентрацията и понижават нивата на холестерола. Но кои ядки какви ефекти имат? Ядките предотвратяват до известна степен сърдечните заболявания. Именно затова специалистите по хранене препоръчват да се яде по една порция ядки на ден – около 25 грама или приблизително една шепа.
Ядките съдържат малко вода, повече мазнини, протеини, въглехидрати и фибри. В допълнение съдържат калий, натрий, магнезий, фосфор, минерали и витамини – особено витамини от група В и витамин Е. Когато се консумират умерено, ядките обогатяват менюто и са ценни доставчици на хранителни вещества.
Кестени: Ядки за тънка талия
Кестените стимулират храносмилането благодарение на съдържащите се в тях фибри. Благодарение на високото си съдържание на нишесте и подобния им вкус на картофите, кестените са много засищащи и затова често се използват като съставка в различни видове ястия. Въглехидратите повишават нивата на серотонин и повдигат настроението ви. В допълнение, специалното отглеждане на сладкия кестен не съдържа почти никакви мазнини и следователно дори не осигурява наполовина толкова калории, колкото бадемите или лешниците. Това прави кестените едни от ядките с най-ниско съдържание на калории.
Лешници: Малки енергийни бомбички
Лешниците са сред най-старите видове ядки в Европа. В допълнение към здравословните мастни киселини и цинк, лешниците съдържат особено голямо количество витамин Е, който предпазва клетките на тялото от вредно влияние. Лешниците съдържат минерали като калций, фосфор и желязо, както и много фибри и фитохимикали, които стимулират храносмилането. Лешниците също се смятат за засищаща храна. Те имат около 60 процента мазнини, но и от почти 40 процента протеин. И тъй като протеините са полезни за изграждане на мускули и осигуряване на енергия за мускулите, лешниците могат да дадат на тялото известен енергиен тласък.
Орехи: Здравословни в умерени количества
Една от най-известните ядки е орехът. Съдържащата се алфа-линоленова киселина – накратко ALA – омега-3 мастна киселина, има положителен ефект върху нивото на холестерола, укрепва сърцето и има противовъзпалителен ефект. Освен това орехът съдържа много протеини и много триптофан, който не само има успокояващ ефект, но също така се превръща в серотонин в организма и повишава настроението. Трябва да се подчертае и високото съдържание на цинк, което е важно за имунната система. Но орехите могат да повлияят на теглото ви в дългосрочен план, след като всички тези ядки също имат масленост от 60 процента. Затова се наслаждавайте, но умерено.
Макадамия: Царицата на ядките
Ядката макадамия е известна още като „царицата на ядките“ заради финия си вкус и високата цена. Тя съдържа всичко, което характеризира класическия орех: твърда обвивка, вкусна сърцевина, орехов аромат и много ненаситени мастни киселини.
Макадамията също така съдържат много витамини от група В и витамин Е, които могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания.