Ядките съдържат висок процент мазнини, но въпреки това са изключително здравословни. Те укрепват сърцето, засилват концентрацията и понижават нивата на холестерола. Но кои ядки какви ефекти имат? Ядките предотвратяват до известна степен сърдечните заболявания. Именно затова специалистите по хранене препоръчват да се яде по една порция ядки на ден – около 25 грама или приблизително една шепа.
Ядките съдържат малко вода, повече мазнини, протеини, въглехидрати и фибри. В допълнение съдържат калий, натрий, магнезий, фосфор, минерали и витамини – особено витамини от група В и витамин Е. Когато се консумират умерено, ядките обогатяват менюто и са ценни доставчици на хранителни вещества.
Бадеми: Ядки за ценители
Популярните бадеми не са ядки, а костилкови плодове. Те могат да помогнат за намаляване на възпалението в стомашно-чревния тракт и да поддържат сърдечните, нервните и мускулните функции. Смята се, че костилковите плодове имат и понижаващ холестерола ефект. Бадемите също са богати на витамини В2 и Е. Витамин В2 играе важна роля в защитата от различни болести. Пазете се от горчивите бадеми: тъй като те съдържат много циановодород, не трябва да ги ядете сурови, но те са много подходящи за готвене и печене.
Фъстъци: Протеин, протеин и пак протеин
Въпреки че и те не са ядки, фъстъците съдържат типичните ненаситени мастни киселини, които имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Съдържащото се вещество триптофан има успокояващ ефект върху тялото и по този начин може да ни помогне да спим по-спокойно.
От всички ядки фъстъците осигуряват най-много витамин В3. Счита се за естествен „тоник на нервите“ и има важна функция в метаболизма. Витамин В3 понижава нивото на холестерола, разширява кръвоносните съдове и може да облекчи нарушенията в кръвообращението. С 25% протеин на 100 грама, фъстъците също са чудесни източници на протеин.
Шам-фъстъци и кашу: Полезни ядки за нервите и костите
Шам-фъстъците и кашуто имат предимно различни съставки, което ги прави добър микс. В допълнение към ненаситените мастни киселини, ядките кашу съдържат протеини, витамини от група В, калий, магнезий и желязо. Тези съставки могат да помогнат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Освен това те помагат за по-здрави нерви и повишават мозъчните показатели. Освен растителни протеини, шам фъстъкът съдържа и важни минерали като калий, калций и фосфор. Това укрепва костите и зъбите и понижава нивото на холестерола.
Бразилски ядки: Високо съдържание на селен
Може би най-важната съставка, която прави бразилските ядки здравословни, е високото съдържание на селен. Бразилските ядки също съдържат множество минерали като желязо, цинк, калций и магнезий. Освен всичко друго, те са важни за здравината на костите и зъбите.